Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Åtminstone tre björnar i Österbotten vaknade i mars – björnhanen i Pedersöre går numera under namnet Brutus

Från 2021
Uppdaterad 08.04.2021 05:52.
Björn med en vit rand över pälsen på ryggen.
Bildtext Björnen Brutus är enkel att känna igen på den ljusa randen på ryggen.
Bild: Privat.

Det börjar finnas en hel del information om den enda björn som veterligen brukar övervintra i Pedersöre. Den har en ljus rand över ryggen, den uppfostrades lite av jägare i fjol och biologen Mattias Kanckos har följt den i spåren ett femtiotal gånger.

Björnen vaknade kring den 20 mars ifjol och verkar ha vaknat tidigt också i år. Den 26 mars observerades den av en skidåkare i Esse.

- Det finns individuella skillnader mellan olika björnar och det här tycks vara en som vaknar väldigt tidigt, säger Kanckos, som också är kontaktperson för stora rovdjur i Pedersörenejden.

Björnen är enligt Kanckos en ganska stor hanbjörn, minst fem år gammal, och den har rört sig över tre kommuner; Pedersöre, Kronoby och Nykarleby i flera års tid.

Kanckos har sett spår av den kanske 50 gånger, den har fastnat på bild ett flertal gånger och ifjol fick den troligen in vatten i sitt ide och vaknade på grund av det.

Biolog Mattias Kanckos.
Bildtext Mattias Kanckos.
Bild: Yle/Ida-Maria Björkqvist

Döptes av Terjärvbor

Jägare i Terjärv i Kronoby har sett hur Brutus gått åt mård och mårdfällor, och de har försökt fälla den flera år under jakten.

- De har haft tillstånd att fälla en björn, och de har följt den och känner till den bra, men den har lurat dem varje gång, säger Kanckos.

Det är också Terjärvborna som verkar ha namngett björnen.

- Jag fick höra att man kallar den Brutus. Det kommer jag att använda framöver också, det är ett passande namn tycker jag.

Skrämdes med hjälp av hundar

Det finns uppskattningsvis mellan 8 och 15 björnar i Österbotten (inklusive Karleby som staden såg ut före kommunfusionen 2009). Men övervintrar gör troligen bara några hanar, de allra flesta går i ide längre in i landet, i de finskspråkiga landskapen.

Det verkar ändå finnas åtminstone tre björnar i Österbotten som vaknade redan i mars. Viltplanerare Jaakko Hautanen på Finlands viltcentral Kust-Österbotten berättar att observationer har kommit in också från Malax, Vörå och Kristinestad under slutet av mars.

Mattias Kanckos säger att vädret ändå varit rätt milt och då kan björnarna vakna tidigt. Men de har det kämpigt med maten.

- Det finns egentligen ingen mat nu. Det enda de kan hitta naturligt är myror och myrstackar. Det är skralt för en stor björn.

Ifjol rörde sig Brutus rätt mycket i Purmo där den också länsade bikupor i flera omgångar. Enligt Kanckos ska det bli intressant att se om den kommer nära bebyggelse också i år.

- I fjol försökte vi uppfostra den lite så den inte skulle gå på bikuporna.

Jaktvårdsföreningen fick vid ett par tillfällen tillstånd av polisen att fördriva björnen. Man la ut sändande kameror vid de bikupor där man trodde den kunde dyka upp och bilder från kamerorna kom direkt till jägarnas mobiltelefoner.

- Vi hade tur, vid två tillfällen hann de dit, de såg björnen och kunde släppa hundar efter den för att driva iväg den. Det blir intressant att se om den här uppfostringsmetoden fungerade så att den undviker bikuporna eller om den har glömt bort det, säger Kanckos.

Björn vid bikupor.
Bildtext Ifjol fick Brutus smak på honung och jägare fick tillstånd att skrämma iväg den genom att släppa lös hundar efter den.
Bild: Privat.

Lätt att känna igen Brutus

Så småningom ska Kanckos ut till Brutus ide - spåren efter den första observationen visar rätt exakt var idet finns.

Enligt Kanckos är det inte helt vanligt att människan har så bra koll på björnar som man verkar ha på den här. En orsak är att det är lätt att känna igen just den här individen.

- Den har ett markant ljust band över ryggen. Det syns nästan på alla bilder man får via viltkameror och också de som har sett björnen har reagerat på att den har ett ljust band över ryggen.

Dessutom har den rätt små fötter, framtassen är 12 cm bred och det är litet för en så pass stor björn, enligt Kanckos.

Har respekt för människan

Brutus verkar enligt Kanckos vara skygg och varje gång den har observerats har den snabbt gett sig av.

- Den har respekt för männniskan. Det är inte en björn som kommer att gå till attack, då ska det vara något exceptionellt, att den är skadad eller så.

Träffar man björn är det bästa enligt Kanckos att lugnt avlägsna sig.

- Om den blir nyfiken kan man prata lugnt med den så den märker att det är en människa och då far den iväg.

Diskussion om artikeln