Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Morgonkollen: Myanmars ambassadör i Storbritannien har blivit utelåst – och fyra andra nyheter att ha koll på

Från 2021
Uppdaterad 08.04.2021 07:04.
Myanmars ambassad i London upplyst och med vakter utanför dörren.
Bildtext Myanmars ambassadör i London Kyaw Zwar Minn säger att vice ambassadören och representanter för militärjuntan har tagit ambassadbyggnaden i besittning.
Bild: STELLA Pictures / ddp

Vi uppdaterar dig med de fem viktigaste nyheterna denna torsdagsmorgon.

Exitplanen diskuteras med riksdagspartierna

Klockan 10 i dag samlas alla riksdagspartier för att diskutera utkastet till regeringens exitplan.

Regeringen förhandlade om exitplanen i går kväll och meddelade att den kommer att skickas ut på en veckas kommentarsrunda. Regeringen vill ha synpunkter på planen från olika aktörer i samhället. Arbetsmarknadsorganisationer och kommunerna hörs separat.

Statsminister Sanna Marin stiger ur baksätet på en bil. En man håller upp dörren åt henne.
Bildtext Statsminister Sanna Marin sa på onsdagen att det ännu inte finns exakta datum för när saker och ting återgår till det normala.
Bild: Lehtikuva

Statsminister Sanna Marin sa i går att hon är försiktigt optimistisk till att coronaläget blir bättre till sommaren.

Hemmatester för covid-19 är att vänta senast på sommaren

Tills vidare är inga coronatester för hemmabruk godkända på EU-nivå. Men till exempel i Tyskland har man gjort ett nationellt undantag. Där har sådana här tester redan fått grönt ljus.

Finland går en annan väg. Här ska hemmatest inte bli en del av testningsstrategin.

– Sådana planer har vi inte eftersom vi i dagens läge har bra laboratoriekapacitet i Finland, så från hälsovårdens synpunkt och ur strategisk synpunkt finns det inget behov av hemmatester, säger överläkare Kari S. Lankinen vid Social- och hälsovårdsministeriet.

Foto på ett coronasnabbtest man kan ta själv i hemmet. Liknar lite ett graviditetstest.
Bildtext Ett snabbtest som tas hemma är oftast inte är lika pålitligt som ett coronatest som görs inom hälsovården.
Bild: Maren Winter / Alamy

Regeringens förslag till evenemangsgaranti får kritik

Sommarteatrarna som sysselsätter många frilansare hamnar utanför, tidsspannet är alltför kort och förslaget är diskriminerande mot vissa professionella aktörer. Bland annat så lyder kritiken mot regeringens förslag till garantistöd för evenemangsbranschen.

En utomhusscen med en kuliss som föreställer bostadshus och en butik upplysta i kvällsmörker. Många skådespelare och dansare på scen och stor publik vid scenen.
Bildtext Raseborgs sommarteater hör till dem som inte skulle kunna söka stöd enligt det nuvarande förslaget.
Bild: Jani Jarvinen

Förslaget gäller etablerade, professionella arrangörer av årliga publikevenemang för minst 200 personer. Men vad som avses med professionella arrangörer är diffust formulerat och lämnar en del aktörer utanför, påpekar ekonom Petri Malinen på Företagarna i Finland.

– Det talas om att ordna evenemang på ett professionellt sätt men i kriterierna väljer man ändå kategoriskt bort vissa aktörer, bland annat inom teatern trots att de ordnas på sommaren.

Ögonvittnen berättar hur tiotals människor brändes levande i en liberiansk by

Vi har besökt de liberianska byar där en man bosatt i Finland misstänks ha begått krigsbrott.

Byborna berättar om hur tiotals människor bands ihop med händerna bakom ryggen och bildade en lång kö. De tvingades gå genom djungeln och fördes till ett hus där flera kvinnor normalt hade sin sovplats. Där fanns många madrasser som dränktes i bensin. Människorna skuffades in, och soldaterna tände på.

– De brann ner till aska. När elden slocknar bär askan vittnesmål. Vi är nu askan, beskriver en bybo sina känslor.

Enligt vittnesmål till Birkalands tingsrätt ska ordern ha kommit från Gibril Massaquoi. Rätten hör vittnen i det exceptionella rättsfallet i Liberias huvudstad Monrovia ännu den här veckan.

Ett grönmålat hus vid en sandig väg.
Bildtext Det turkosa huset står på den plats i byn Kamathun Hassala där människor brändes levande under inbördeskriget. Hela byn brann ner under kriget och har byggts upp igen.
Bild: Liselott Lindström/Yle

Myanmars ambassadör i Storbritannien har blivit utelåst

Myanmars ambassadör i Storbritannien har blivit utelåst från landets ambassadbyggnad i London. Enligt ambassadören Kyaw Zwar Minn har ett par av hans medarbetare och representanter för militärjuntan tagit byggnaden i besittning.

Militärjuntan kallade hem Kyaw Zwar Minn för en tid sedan, efter att ambassadören öppet visade sitt stöd för Myanmars folkvalde ledare Aung San Sui Kyi och krävde att hon friges.

Bilen tillhörande Myanmars ambassadör i London, Kyaw Zwar Minn, står med lyktorna påslagna utanför Myanmars ambassad i London som tagits över av vice ambassadören och militärjuntan.
Bildtext Kyaw Zwar Minns bil stod utanför ambassaden på onsdagskvällen.
Bild: STELLA Pictures / ddp

I går kväll samlades många personer utanför Myanmars ambassad för att visa sitt stöd för Kyaw Zwar Minn som själv också stannade utanför ambassaden i protest mot militärjuntan.

Väder:

I största delen av landet är det soligt uppehållsväder under dagen. I öster och vid sydkusten är molnigheten till en början rikligare och lokalt förekommer lätt regn eller snöfall. Dagens högsta temperatur är +3 till +8 grader, varmast i söder. I Lappland -1 till +4 grader.

Svag till måttlig vind omkring väst.

Diskussion om artikeln