Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Stark framtidstro bland företagare på Kimitoön: ”Inte kan man kasta yxan i sjön trots att coronapandemin ställer till det”

Från 2021
Uppdaterad 08.04.2021 11:01.
Clara Holmberg-Nordell och Carina Holmberg bakom disken i café Four C.
Bildtext Arkivbild. Carina Holmberg (till höger) och hennes syster Clara Holmberg-Nordell. Utan fisken som hämtat kunder till caféet hade det aldrig gått runt anser Carina Holmberg.
Bild: Yle/Monica Forssell

Trots svåra tider vill företagare på Kimitoön tro på en ljusare framtid

7:36

På Kimitoön hoppas företagarna att sommaren ska bli lika bra som ifjol. Då vallfärdade finländarna till skärgården då coronapandemin satte stopp för resor utomlands.

- Ekonomiskt sett så räddade sommaren hela fjolåret så visst kan man säga att den kommande sommaren blir viktig. Läget är utmanande för tillfället men vi gör vårt bästa för att hålla oss flytande, säger företagaren Carina Holmberg som driver ett café i Dalsbruk.

För Holmberg innebär de rådande restriktionerna att vardagen ser helt annorlunda ut än normalt.

- Vi och speciellt våra kunder skulle gärna besöka oss men som det ser ut nu så kan vi erbjuda hämtmat och förstås fisken som vi haft redan länge, säger Holmberg. Vi försöker också göra allt själva så långt det går, och det har varit viktigt att hitta på nya saker som kan ge verksamheten ett lyft.

Enligt en enkät som gjordes av Finlands företagare funderade så många som 12 procent av de tillfrågade företagarna på att avsluta verksamheten. Många var även oroliga över att tvingas i konkurs.

Suvi-Tuuli Vanhatalo driver ett café i Sagalund i Kimito, och även hon säger att man just nu kör på sparlåga på grund av coronarestriktionerna.

- Vi vet att många kolleger har det riktigt svårt just nu, men vi hankar oss fram och har siktet inställt på sommaren, säger Vanhatalo. Vi hoppas naturligtvis att restriktionerna kan börja hävas så småningom och hoppas och tror att sommaren blir lika bra som ifjol.

Attityden bland företagarna viktig

Företagsrådgivaren Mats Nurmio vid Kimitoöns kommun har bekantat sig med statistiken från Företagarna i Finland.

- För Kimitoöns del ser det inte så dåligt ut som man först kunde tro. Jag minns inte att nästintill ett endaste företag hade gått i konkurs på grund av coronan här på ön åtminstone. säger Nurmio.

Nurmio förklarar att det beror på kommunens näringsstruktur och de företag som är verksamma på ön.

Man med glasögon.
Bildtext Företagsrådgivaren Mats Nurmio säger att företagen på Kimitoön klarat sig förvånansvärt bra trots pandemin.
Bild: Yle/Monica Forssell

- Många av företagen är verksamma i branscher som rentav haft mer arbete tack vare coronan, säger Nurmio. Det bidrar naturligtvis till hela kommunen trots att vi också har företag som har det svårare nu.

Nurmio tror också att företagare i skärgården har bra attityd.

- Här är företagarna kanske vana vid att verksamheten ofta är säsongsbetonad och dessutom har många företagare varit tvungna att redan tidigare hitta fler ben att stå på, säger Nurmio. Det hjälper lite när vi befinner oss i en krissituation som denna.

Också Holmberg anser att attityden är livsviktig för att orka hålla ångan uppe.

- Det skulle vara fruktansvärt om pandemin skulle leda till att vi måste slå igen för gott, säger Holmberg. Det får helt enkelt inte ske. Man försöker hitta nya lösningar som kan ge nya möjligheter.

Lokala kundkretsen allt viktigare

För småföretagare i skärgården är det viktigt att vara en del av byagemenskapen, och det har många lagt märke till under pandemin.

- Det har varit otroligt roligt att se hur våra kunder velat stödja oss oavsett om det gäller ortsbor eller fritidsboende, säger Holmberg. Det värmer ens företagarhjärta att se att så många kunder verkligen vill se att verksamheten fortsätter.

Enligt Holmberg skulle det ha varit omöjligt att fortsätta utan stödet från kunderna.

- Speciellt nu under pandemin är det som om man gått man ur huse för att hjälpa lokalföretagarna och verkligen sett till att handla på orten och inte över nätet eller andra orter, säger Holmberg.

Diskussion om artikeln