Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Kanslikommissionen suspenderar skandalomsusade Tytti Yli-Viikari från sin tjänst

Från 2021
Uppdaterad 08.04.2021 15:23.
Tytti Yli-Viikari sitter vid ett bord.
Bildtext Tytti Yli-Viikaris tid som generaldirektör för Statens revisionsverk har varit turbulent.
Bild: Lehtikuva

Riksdagens kanslikommission har enhälligt beslutat att suspendera Statens revisionsverks generaldirektör Tytti Yli-Viikari från sin tjänst. Centralkriminalpolisen utreder som bäst VTV:s agerande.

Enligt kanslikommissionen är det bäst att Yli-Viikari inte leder revisionsverket under den tid polisutredningen pågår. Anklagelserna är såpass grova och förutsättningar att sköta tjänsten finns inte för tillfället. Däremot tog kanslikommissionen inte ställning till de konkreta anklagelserna mot Yli-Viikari.

Yli-Viikari får ingen lön under den tid hon är avstängd från tjänsten. Däremot får hon hela lönesumman i efterskott om suspenderingen inte leder till åtgärder.

Två frågor blev utan svar

Vid en presskonferens efter mötet nämnde talman Anu Vehviläinen (C) två konkreta frågor som polisen utreder där kommissionen inte var nöjd med svaren.

Den ena gällde generaldirektörens agerande när en tjänsteman vid verket fick lön utan arbetsplikt i två års tid. Det andra gällde hennes användning av flygbonuspoäng.

Tytti Yli-Viikari har getts möjlighet att skriftligen kommentera frågan. Hon hördes också på mötet i riksdagen. Hon kom ut efter en timme och sa kortfattat åt de närvarande journalisterna att hon var nöjd med diskussionerna.

Yli-Viikari kommenterade nyligen förändringarna inom revisionsverket i en bloggtext. För att få en modernisering och utveckling i förvaltningen behövs dialog och samspel. Gammaldags revision ersätts med modernare granskning av helheter i ekonomiförvaltning och datasystem, skrev hon. De frågorna behandlades inte alls vid presskonferensen.

Statens revisionsverk har för sin del suspenderat direktören för rättsliga frågor, Mikko Koiranen, för den tid polisens förundersökning fortgår. Som Yli-Viikaris tillfälliga ersättare fungerar direktör Matti Okko. I ett pressmeddelande betonar han betydelsen av öppenhet och en offentlig debatt. Det är viktigt att metoderna bedöms och verksamheten förbättras, enligt Okko.

Omfattande misstankar om oegentligheter

Bakgrunden till uppståndelsen är att finska medier har avslöjat otaliga detaljer om Yli-Viikaris ledarstil, hennes resande och bruk av pengar i egenskap av generaldirektör.

Yli-Viikari anklagas för dyra och omotiverade tjänsteresor och för att ha köpt skönhetstjänster för nästan 5 000 euro på revisionsverkets bekostnad.

Före påsk reagerade talman Anu Vehviläinen (C) skarpt på just de anklagelserna.

Däremot kom det som en överraskning att Yli-Viikari också skulle ha förskönat innehållet i rapporter och styrt verket i en ofördelaktig riktning.

Misstankarna är extra pinsamma eftersom Statens revisionsverk har i uppgift att revidera skötseln av statsfinanserna och övervaka finanspolitiken samt parti- och valfinansieringen.

Kanslikommissionen suspenderar, plenum säger upp

Riksdagens kanslikommission är det organ som leder, övervakar och utvecklar riksdagens förvaltning och ekonomi. Kanslikommissionen består av de tre talmännen och fyra riksdagsledamöter från de största partierna.

Det finns två sätt att byta ut en generaldirektör vid Statens revisionsverk. Antingen kan generaldirektören själv säga upp sig eller så kan riksdagens plenum fatta beslut om uppsägning.

Anu Vehviläinen
Bildtext Anu Vehviläinen (C) är riksdagens talman.
Bild: Mikko Ahmajärvi / Yle

Riksdagens talman Anu Vehviläinen antydde förra veckan att det bästa vore om Yli-Viikari själv drog sina slutsatser.

Kanslikommissionen kan bara fatta beslut om att tillfälligt suspendera generaldirektören från sin tjänst. Riksdagens generalsekreterare Maija-Leena Paavola sade förra veckan att det är oklart vem som bereder ett möjligt uppsägningsärende för plenum. Det finns "ett hål i lagstiftningen" när det gäller hur en uppsägning av generaldirektören går till, uppgav Paavola vid torsdagens presskonferens.

Riksdagen ska hur som helst utse en ny generaldirektör ännu i år, eftersom Yli-Viikaris tjänsteperiod tar slut vid årsskiftet.

Talman Anu Vehviläinen ville inte idag avgöra hur väl riksdagen har lyckats i sin övervakning av revisionsverket. Flera processer pågår och hon vill först att de avslutas.

Riksdagen utför en specialrevision för att få klarhet i Statens revisionsverks agerande. Betänkandet därifrån behandlas i riksdagens plenum, och det kan eventuellt sluta med en diskussion och omröstning om riksdagens förtroende för generaldirektören.

Artikeln kompletterad med pressmeddelandet från VTV kl 15.15

Diskussion om artikeln