Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Över 10 års fängelse för de huvudmisstänkta i Katiska-droghärvan

Från 2021
Uppdaterad 08.04.2021 13:51.
Niko Ranta-Aho och Janne Tranberg.
Bildtext Niko Ranta-Aho och Janne Tranberg dömdes till över 10 års fängelse i den så kallade Katiska-droghärvan.
Bild: Emmi Korhonen / Lehtikuva ja Mikko Stig / Lehtikuva

Helsingfors tingsrätt har dömt de huvudmisstänka i det så kallade Katiska-fallet till över tio års fängelse.

Janne Tranberg dömdes till 12 år och 11 månaders fängelsestraff och Niko Ranta-Aho till 11 års fängelsestraff. Därtill dömdes sju andra personer till minst åtta år i fängelse.

Åklagaren hade krävt 13 års fängelsestraff för bland annat grovt narkotikabrott för båda, alltså det längsta straffet man kan få för narkotikabrott.

Ranta-Ahos dom förmildrades enligt tingsrätten av att han erkände brotten och för att han hjälpt polisen att hitta två droggömmor.

Tranberg nekade sig vara skyldig till de brott han stod åtalad för.

Tingsrätten gav sin dom i fallet för en stund sedan.

53 stod som svarande - bland dem kända personer

53 personer var svarande i fallet och bland dem flera mer eller mindre kända personligheter. Ranta-Aho och Tranberg fick de strängaste straffen.

Av de övriga som var skyldiga till grova narkotikabrott dömdes Oscar Fagerström till 8 års fängelse, Scott Hendry till 10 år, Jarkko Hietikko till 8 år, Juho Kieloniemi till 9 år och 4 månader, Matias Palmroth till 9 år och 1 månad, mc-gänget Cannonbolls ex-president Ari Ronkainen till 9 år och 6 månader och Krister Wallendahl till 10 års fängelse. Yle publicerar namnen på de dömda på grund av Katiska-fallets ovanligt stora omfattning.

Elitseglaren och affärsmannen Janne Järvinen dömdes till ett två år och sex månader långt ovillkorligt fängelsestraff för medhjälp till narkotikabrott och penningtvätt. Järvinen fixade tillsammans med Simen Kurtbay en finländsk nationsplats till OS i Tokyo i Nacra17-klassen för ett par veckor sen.

Niko Ranta-Ahos före detta partner, fitnessidrottaren Sofia Belorf dömdes till 80 dagars villkorligt fängelse för narkotikabrott och penningtvätt. Det andra åtalet för penningtvätt förkastades.

Åklagaren nöjd med domen

Specialåklagare Heli Vesaaja säger att hon är nöjd med de två huvudgärningsmännens domar. Hon kan ändå inte avgöra ännu i fall hon tänker söka ändring i domen i hovrätten.

– Jag är nöjd med att tingsrätten sett på fallet på samma sätt som vi åklagare: Tranberg och Ranta-Aho har verkat tillsammans och är den här helhetens huvudgärningsmän.

Åklagaren krävde 13 års fängelse för de två åtalade. Tingsrätten bestämde sig ändå för att förmildra straffet för Ranta-Aho efter att han medgett sitt brott och hjälpt polisen i undersökningen.

– Det är helt förståeligt och enligt rättspraxis, säger Vesaaja om beslutet.

Janne Tranberg tänker inte nöja sig med domen.

– Tranberg har meddelat att han är missnöjd med tingsrättens dom. Saken kommer att behandlas i hovrätten inom sinom tid. Därifrån kommer en dom om ett eller två år, säger advokaten Jaakko Tuutti.

En av de största droghärvorna någonsin

Katiska-fallet hör till en av de största droghärvorna i Finlands historia.

I fallet har enorma mängder av narkotika, dopningsmedel och mediciner som smugglats mellan Spanien och Finland åren 2017-2019.

Ämnena fördes till Finland, var de lagrades och sedan såldes vidare. Försäljningen skedde till stor del på webbens olagliga handelssajter.

Vinsten som gjordes i drogförsäljningen flyttades sen runt med hjälp av kryptovalutor och brev som lämnades i tomma fordon. Tranberg och Ranta-ahos verksamhet tillsammans med en del av de andra svaranden har utgjort en organiserad kriminell grupp, inom vilken doping- och narkotikabrotten begåtts.

Tingsrätten var enig i sin dom. Domen har inte ännu vunnit laga kraft. Många av åtalen prövas antagligen ännu i hovrätten.