Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Bostadsmarknaden går het i Östnyland - hör dig för bland bekanta och diskutera banklånet i god tid om du vill hitta hem

Från 2021
Uppdaterad 08.04.2021 18:12.
En nyckelknippe hänger i låset på en öppen dörr.
Bildtext Bra objekt säljs snabbt. Den som letar efter ett nytt hem tävlar med många andra. Arkivbild.
Bild: Mostphotos/Deyan Georgiev

Det finns fler intresserade köpare än vad det finns objekt till salu i Östnyland just nu. Den som vill hitta ett nytt hem kan behöva både tur och spelöga.

Vi skrev om uppsvinget på fastighetsmarknaden redan i november i fjol, och ännu verkar intresset för att flytta ut på landet inte ha avtagit.

I torsdagens tidning skrev Sipoon Sanomat om att trycket på att hitta ett nytt hem i Sibbo är stort.

Tidningen har intervjuat flera olika mäklarfirmor och budskapet är tydligt: Sibbo lockar så många köpare att alla objekt inte ens hinner sättas ut till försäljning innan de hittar nya ägare.

Det här stämmer också för Borgås och Lovisas del, enligt de mäklare vi talat med.

- Det är säljarnas marknad. Det finns fler köpare än säljare och vi har för lite objekt för tillfället. Allt bra som kommer in far ögonaböj, säger fastighetsförmedlaren Kerstin Rosenqvist.

Hon fokuserar främst på Lovisa men har också objekt i Borgå.

En hund sitter på en soffa som är överdragen med renoveringsplast.
Bildtext Många vill flytta ut på landet i coronatider. Arkivbild.
Bild: Mostphotos

Enligt Lotten Andersson-Holmi som är vd för en fastighetsförmedling i Borgå så har det varit så här i hela Östnyland ett helt år, även om det nu till våren har börjat dyka upp lite fler objekt till salu.

- Man kanske söker lite mer utrymme än man har nu för tillfället, säger Andersson-Holmi.

Hon har märkt att många som jobbar hemifrån vill ha lite större lägenheter med ett eller till och med två arbetsrum.

Enligt Rosenqvist finns det för tillfället efterfrågan på alla sorters objekt: Höghuslägenheter är lite mindre eftersökta, men småhus, mormorsstugor och sommarställen går åt.

- Det beror antagligen på det här coronatillfället. Folk från huvudstadsregionen vill ha ett ställe där de kan jobba hemifrån utan att sitta inne i Helsingfors, säger Rosenqvist.

Vissa vill ha alla bekvämligheter och ett nyrenoverat hus medan andra föredrar att köpa något förmånligt som man själv kan rusta upp.

Bostadsmarknaden går het i Östnyland - tips för dig som vill hitta hem

4:05

Visning på distans

Att få mer utrymme kring sig var en av orsakerna till att Sebastian Mattson och hans fru började leta efter ett eget hus i Borgåtrakten.

Paret bodde tidigare i en lägenhet i Texas, USA, men flyttade till Borgå för en vecka sedan.

Enligt Mattson hade de redan tidigare funderat på att få ett miljöombyte och coronapandemin var den sista spiken i kistan.

Mattsons tidigare hemstad Borgå kändes som ett tryggt val och paret började leta efter ett litet hus där de skulle kunna slå sig ner.

- Sedan det blev klart att vi kommer att flytta så har vi de senaste 6-7-8 månaderna hållit utkik på bostadsmarknaden. Vi har märkt att det inte har varit ett så stort utbud som vi hade tänkt oss, så vi har dagligen följt med vad som kommit ut på marknaden, berättar Mattson.

Myytävänä oleva asunto kännykän näytöllä.
Bildtext Mattson har bekantat sig med sitt nya hus via foton och video. Arkivbild.
Bild: Petteri Bülow / Yle

Paret hade tur och fick via bekanta höra om ett lämpligt hus redan innan det hann bli till salu.

- Kanske den mentala biten också spelade in med att man hört att bostadsmarknaden är het. Då hade vi på flera månader inte riktigt hittat rätt. Det var nog bara att fort säga att det är något man är intresserad av, säger Mattson.

Det är inte så där bara att gå på visning i Borgå om man själv bor i USA, särskilt nu i pandemitider.

- Vi fick helt enkelt lita på föräldrar och bekanta, och se på huset via videosamtal och bilder.

Paret ska besöka huset för första gången nu det här veckoslutet. Husköpet ska slutföras i april.

- Det känns nog inte som att där kan vara så mycket överraskningar mera. Jag har sett huset på bild från alla möjliga vinklar och via videosamtal. Det känns som att man vet vad man kan förvänta sig, men lite spännande är det så klart, säger Mattson.

Fastighetsköpare, tänk på det här

Mattsons tips till andra som letar bostad är att göra fastighetsförmedlare uppmärksamma på vad man letar efter och dessutom höra sig för via bekanta.

Det samma säger också fastighetsförmedlarna vi talat med.

- För några år sedan hade man ju inte kunder som frågade efter någonting utan alla hittade på nätet. Nu har man nog ha en lista på kunder redan. När du får ett objekt kanske du inte ens behöver sätta det på nätet, utan du ringer direkt för du har en familj som har berättat att dom söker efter ett visst objekt, förklarar Rosenqvist.

De objekt som sätts ut på nätet lockar ofta många intresserade köpare.

40 familjer ville se huset

Fastighetsförmedlingen som Rosenqvist jobbar vid ordnar inga offentliga visningar just nu, utan var och en beställer en egen tid då man får besöka huset under visningsdagen.

Det kan vara svårt att hinna visa huset för alla intresserade.

- Jag har till exempel haft 40 familjer som vill se på ett hus. Så jag har stått där från morgon till kväll. Med en halv timmes mellanrum tar jag in en familj. När man märker att det är så här mycket folk så måste man säga att de bara har 15 minuter tid på sig, annars räcker min tid inte till, säger Rosenqvist.

Om 40 personer visat intresse för objektet så är det ganska klart att det blir sålt och då lönar det sig inte heller att ha upp det på webbplatsen mer.

Asuntonäytöstä lähikuva jaloista, joissa kenkäsuojat. Lattialla lisää sinisiä kenkäsuojia.
Bildtext Det gäller att veta vad man vill ha då man går på visning. Arkivbild.

Under en visning på Jonasbacken i Borgå tidigare i år köade 50 personer för att få titta på huset. Jonasbacken är ett populärt område, men Rosenqvist blev ändå lite paff över intresset.

- Innan coronatiden kanske man hade 10 familjer på en premiärvisning och då var det mycket folk, säger Rosenqvist.

Objektet lades ut på nätsidan på fredagen och togs bort på måndagen eftersom 40 familjer då redan meddelat att de var på väg för att titta på huset.

- Man kan ju inte själv flytta in där och ta emot kunder, säger Rosenqvist och skrattar till.

Fundera på finansieringen i förväg

Lotten Andersson-Holmis fastighetsförmedling ordnar privata visningar, men kan också ta emot flera familjer på samma gång om tiden annars inte räcker till.

Rekommendationen är att det finns högst sex personer på plats samtidigt.

- Det har folk tänkt på ganska bra på förhand. De kommer inte med hela familjen och tittar första gången utan kanske bara de vuxna.

Tidigare kunde mor- och farföräldrar samt andra rådgivare också vara med. Då blir huset snabbt fullt.

Vad ska man då fundera på medan man är på visningen, om man bara har en kort stund på sig och vet att objektet förmodligen säljs ganska snabbt?

Andersson-Holmi har några konkreta tips.

- Pappren som finns, alla ritningar och annat som behövs, får man elektroniskt. Så nog är det ju mera att se om utrymmena är passande. Är stället runtomkring huset sådant att man kan tänka sig att trivas? Finns där mycket att fixa på?

Det gäller alltså att känna efter om man kan trivas i huset eller lägenheten, och i området överlag.

Information om renoveringar, värmesystem, byggrätt och annat som också är viktigt att ha koll på finns till pappers och går att bekanta sig med hemma i lugn och ro.

Det är också viktigt att ha finansieringen klar redan i god tid, annars hinner förmodligen någon annan lägga tassarna på objektet innan dig.

- Har du till exempel inte diskuterat lånet ännu så hinner du inte med, bankerna har ganska långa köer för tillfället. Har du någonting du måste sälja innan du kan köpa, så kan det vara svårt att komma vidare. Man borde börja med att sälja, säger Andersson-Holmi.

Diskussion om artikeln