Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Ovillkorlig fängelsedom för elitseglaren Janne Järvinen – fixade OS-plats för några veckor sen, olympiska kommittén stänger inte dörren till Tokyo

Från 2021
Uppdaterad 08.04.2021 11:57.
Janne Järvinen och Sinem Kurtbay jublar på land.
Bildtext Janne Järvinen och Sinem Kurtbay jublar efter det framgångsrika OS-kvalet.
Bild: Sailing Energy

Elitseglaren och affärsmannen Janne Järvinen har dömts till ett två år och sex månader långt ovillkorligt fängelsestraff för medhjälp till narkotikabrott och penningtvätt.

Domen har inte vunnit laga kraft så det är möjligt att överklaga beslutet till hovrätten. Janne Järvinens advokat meddelar också till Yle Urheilu att fallet kommer att överklagas.

Janne Järvinen är en av Finlands främsta tävlingsseglare. Han fixade tillsammans med Simen Kurtbay en finländsk nationsplats till OS i Tokyo i Nacra17-klassen för ett par veckor sen.

Han har emellertid inte tillhört det finländska landslaget på ett par år. Han finansierade sitt OS-projekt själv.

Efter det framgångsrika OS-kvalet i Lanzarote medgav såväl Finlands seglingsförbund som olympiska kommitté att man diskuterat Järvinens läge och huruvida han kunde vara aktuell för OS-regattan.

– Naturligtvis är vi medvetna om situationen och vi har funderat på den ur många vinklar. Det har inte kommit emot något som skulle ha tvingat oss att fundera på hans deltagande. Nästa steg är OS-valen, som görs av olympiska kommittén, sade Jan Thorström, verksamhetsledare för Segling- och båtsport i Finland rf.

Ingen kontakt mellan olympiska kommittén och Järvinen

Efter tingsrättens dom konstaterar olympiska kommitténs chef Mika Lehtimäki att frågan är knepig, men han sätter inte stopp för Järvinens OS-chanser här och nu.

– Vi har inget liknande fall i närhistorien. Det är självklart att vi också har en etisk och moralisk sida. Vi förhåller oss väldigt allvarligt till frågan, men i det här skedet kan vi inte ge ett rakt besked, säger Lehtimäki till Yle Urheilu.

Kommer olympiska kommittén att ge Janne Järvinen en plats till OS i Tokyo?

– Det är det som vi måste fundera på. Rättsprocessen har sin gång och OS-valet är det som ligger på vårt bord. Vi måste ha idrottarens rättsskydd i åtanke, men även de värderingar som OS-laget har.

Vilka diskussioner har ni haft med seglingsförbundet?

– Vi har en duo som har säkrat en OS-plats och som rent idrottsligt kan delta i Tokyo. Samtidigt är ärendet mångbottnat. Vi har väntat på tingsrättens dom som ger lite riktning för fortsatta diskussioner. Domen kom alldeles nyss så jag har inte hunnit pratat med någon.

Mika Lehtimäki säger att olympiska kommittén inte har haft någon kontakt med Janne Järvinen under det senaste året.

Finlands OS-lag ska vara spikat i slutet av juni.

Nekade till alla brott

Tingsrätten förkunnade sin dom på torsdag. Tingsrätt ansåg att Janne Järvinen hade möjliggjort den droghandel som leddes av Janne Tranberg i det så kallade Katiska-fallet åren 2018–2020.

Man bedömde att Järvinen måste ha varit medveten om Tranbergs kriminella verksamhet.

”Tingsrätten anser att det inte är trovärdigt, med tanke på Järvinens bakgrund inom affärsverksamhet, att han skulle ha överlåtit sitt bolags utrymme via Tranberg till en okänd person utan ersättning och utan hyreskontrakt och att han inte skulle ha varit medveten om hyresgästens identitet och vad utrymmet skulle användas till”, motiverar tingsrätten.

Järvinen nekade till alla brott.

Enligt Iltalehti har Järvinen dömts tidigare för åtminstone tre brott. Han dömdes för att ha uppgett falska personuppgifter 2003, för misshandel 2005 och för grovt äventyrande av trafiksäkerheten 2017.

Den 45-årige Järvinen är en framgångsrik affärsman. Han har varit i chefsposition eller styrelsemedlem i flera företag.

Läs också: Över 10 års fängelse för de huvudmisstänkta i Katiska-droghärvan

Artikeln uppdaterad kl. 11.57.

Diskussion om artikeln