Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Idrottsprästen Göran Hellberg har avlidit

Från 2021
Göran Hellberg.
Bildtext Göran Hellberg 1937–2021.
Bild: Leif Weckström/Hbl

Idrottsprästen Göran Hellberg har avlidit i en ålder av 84 år. Hellberg var Finlands första idrottspräst, och var i årtionden en viktig del av de finländska lagen i OS och VM.

I nästan 50 stora mästerskap fungerade Hellberg som den lyssnare och tröstare som de finländska toppidrottarna lutade sig mot under både segerns och förlustens stunder.

Hellberg, som fungerat som sjömanspräst i Hamburg, var för första gången idrottspräst under sommar-OS i München år 1972. OS-arrangörerna i München hade bett Finland skicka en idrottsintresserad präst till spelen, och detta blev startskottet för Hellberg i rollen som det finländska lagets mångårige idrottspräst.

Göran Hellberg fungerade som direktör vid Lärkkulla åren 1978–84. Han var också sjukhuspräst i Åbo, och tog från den tjänsten flera gånger tjänstledigt då det drog ihop sig för ett stort mästerskap.

Förutom olympiakommittén använde sig också såväl skidförbundet som friidrottsförbundet sig av Hellberg under stora mästerskap.

Göran Hellberg
Bildtext Göran Hellbergs närvaro hjälpte stressade toppidrottare
Bild: All Over Press

Sammanlagt var Hellberg med på tio olympiska spel mellan åren 1972 och 2002. Han fanns med som idrottarnas stöd i totalt 49 mästerskap, för sista gången under friidrotts-VM i Paris år 2003. År 2004 efterträddes han av Leena Huovinen.

Tillgänglig men inte påträngande

Flera finländska medaljörer har förlitat sig på Hellbergs mentala hjälp under stora mästerskap. Hans roll var att finnas till som en pålitlig lyssnare och diskussionskamrat. I idrottarnas själavård utnyttjade han ofta meditativ musik och prat i stället för traditionell predikan.

Hellberg själv beskrev sin roll som "att finnas tillgänglig för idrottarna utan att vara påträngande". Idrottarna uppfattade honom som en neutral människa utanför idrottens vanliga hierarki, och också av den orsaken var han en människa som det var lätt att tala med.

Göran Hellberg
Bildtext Göran Hellberg premierades på Idrottsgalan 2018.

För idrottarna ordnade Hellberg många gånger program under den dödtid som uppstod i väntan på den egna prestationen. Det kunde handla om allt från kulturupplevelser till att arrangera lugna ekumeniska platser där idrottarna kunde samla sig.

År 2018 blev Göran Hellberg på Idrottsgalan belönad för sitt livsverk inom idrotten.

Diskussion om artikeln