Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ledarna i Nordirland försöker stoppa det upptrappade våldet innan det är för sent

Från 2021
Demonstranter brände upp buss i Belfast - Spela upp på Arenan

De politiska ledarna i Nordirland höll på torsdagen ett krismöte för att dryfta vad som kan göras för att stoppa det upptrappade våldet mellan unionister och republikaner.

– Förstörelse, våld och hot om våld är helt och hållet oacceptabelt och omotiverat, oberoende av vilka bekymmer som finns i samhället, hette det i ett uttalande från den nordirländska samlingsregeringen.

En ljus, klassisk byggnad i en park.
Bildtext Regionalparlamentet och den regionala samlingsregeringen i Nordirland har Stormontbyggnaden i Belfast som sitt säte. Namnet Stormont används som allmän beteckning för regionalstyret.
Bild: Ullstein bild - CARO / Andreas Bastian/ All Over Press

Flera hundra probrittiska unionister och irländska republikaner kastade bensinbomber på varandra, angrep polisen och journalister och satte eld på en buss i Belfast natten mot torsdagen.

Nordirlands försteminister Arlene Foster fördömde upploppen och angreppet på bussen och polisen.

– Det här är inte någon protest. Det är vandalism och mordförsök och pinsamt för Nordirland, sa hon i en tweet.

Också republiken Irlands premiärminister Micheál Martin och den brittiska premiärministern Boris Johnson har uttryckt oro över oroligheterna.

– Oenigheter ska lösas genom dialog, inte med våld eller kriminalitet, skrev Johnson på Twitter.

Oroligheter har förekommit regelbundet de senaste dagarna då allt fler människor på bägge sidor av konflikten slagits med varandra och åstadkommit förödelse och vandalism.

Nordirland har varit relativt lugnt efter att det så kallade långfredagsavtalet ingicks 1998.

Brexituppgörelsen som behåller den öppna gränsen mellan Nordirland och EU-området republiken Irland har dock lett till protester eftersom den samtidigt skapat en gräns mellan Nordirland och det brittiska fastlandet.

Hamnarbetare som genomför gränskontroller hotades.

Unionister har också varit upprörda över att polisen inte ingrep mot en begravning av en framstående tidigare partiledare. Begravningen samlade stora folkskaror och republikanska politiska ledare trots coronarestriktionerna.

Svartklädda personer i ett begravningståg.
Bildtext Flera nuvarande och tidigare ledare för det republikanska partiet Sinn Féin trotsade coronarestriktionerna då den legendariska IRA-aktivisten Bobby Storey begravdes i Belfast. I främsta ledet Sinn Féins nuvarande ledare Mary Lou McDonald, den tidigare ledaren Gerry Adams och partiets vice ordförande Michelle O'Neill.
Bild: All Over Press
Graffiti på en mur: "NO IRISH SEA BORDER - ARLENE MUST GO".
Bildtext De övervägande protestantiska unionisterna som vill behålla det brittiska styret protesterar mot att brexituppgörelsen skapat gränskontroller mellan Storbritannien och Nordirland. Graffitin kräver att Nordirlands försteminister Arlene Foster avgår.
Bild: STELLA Pictures / Splash News

Alla större politiska partier i Nordirland har fördömt våldet och varnat för en återgång till de blodiga konflikter som präglade Nordirland i flera decennier ända till slutet av 1990-talet.

Nordirlands blodiga konflikt - vad handlade den om?

Bedömare pekar dock på att många i den yngre generationen inte har personliga minnen av den tiden, men att avogheten mot motparten gått i arv i familjerna.

Bostadshus i rödtegel alldeles nära en flera meter hög mur.
Bildtext Så kallade fredsmurar som skiljer åt protestantiska och katolska områden präglar stadsbilden på många håll i Belfast och andra nordirländska städer.
Bild: Ullstein bild - CARO / Andreas Bastian/ All Over Press

En del politiker säger privat att oroligheterna kan vara svåra att stoppa nu då de kommit igång, uppger BBC. Spänningarna har legat under ytan hela tiden och väntat på en katalysator.

– Det behövs lugn på bägge sidor, annars kan vi stå inför en tragedi. Det här är scener vi hade hoppats att hade förpassats till historien, sa de nordirländska polisernas intresseorganisation i en tweet.

Diskussion om artikeln