Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Ny lösning på matbristen i världen får stödlån av staten – tillverkar protein av luft

Från 2021
Uppdaterad 08.04.2021 16:45.
Lastalle poimittua proteiinijauhetta on otettu sormiin tunnusteltavaksi.
Bildtext Proteinmjölet som kan revolutionera matproduktionen.
Bild: Jussi Meling / Yle

Statens nya klimatfond har beviljat ett lån på 10 miljoner euro till det inhemska bolaget Solar Foods. Bolaget tillverkar världens första protein som inte behöver odlingsmark.

Statens nya klimatfond har valt sitt första stödprojekt. Fonden som inledde sin verksamhet får i första hand sina pengar från statens Neste-aktier.

Fonden förvaltar aktierna och kan använda utdelningen till stödlån till bolag som har en klar potential att bromsa klimatförändringen.

Fonden förväntas kunna låna ut 50 miljoner euro i år. Av den summan går nu 10 miljoner till finländska Solar Foods.

Koldioxidutsläppen kan minska till en hundradel

Solar Foods är ett inhemskt uppstartsbolag som har kommit på en unik metod att tillverka ätligt protein av koldioxid och väte.

Slutprodukten som bolaget kallar solein är ett pulver med en proteinhalt på cirka 65 procent som kan fungera som råvara i olika typer av livsmedel.

Det är det första proteinet som inte längre har någon koppling till traditionellt jordbruk.

Många andra företag använder bakterier till att tillverka protein ur växtsocker, men pulvret behöver alltså ingen råvara från jordbrukssektorn.

Koldioxid finns i stora mängder i jordens atmosfär. Vätet utvinns ur vanligt vatten med hjälp av elenergi. Om den är förnybar kan Solar Foods tillverka protein med mycket låg miljöbelastning.

Då orsakar tillverkningen av pulvret endast en fjärdedel av den mängd utsläpp av koldioxid som orsakas vid produktion av motsvarande mängd ärter och fem procent av de koldioxidutsläpp som orsakas vid tillverkning av tofu.

Jämfört med vanlig köttproduktion orsakar soleinproduktionen bara 1-2 procent av den mängd koldioxidutsläpp som orsakas av produktion av motsvarande mängd kött i dag.

Utsläppen från livsmedelsproduktionen är viktiga

Exempel på produkter som redan utvecklats är nudlar, tofuliknande mat, mat som påminner om hönskött och yoghurt. Pulvret kan också användas i bakverk som till exempel bröd eller stekas till plättar.

Om Solar Foods lyckas i sin strävan att få igång en kommersiell produktion av pulvret kan det på ett betydande sätt minska mänsklighetens överkonsumtion av jordklotets resurser.

För tillfället orsakar livsmedelsproduktionen ungefär en femtedel av mänsklighetens koldioxidutsläpp.

Den andelen väntas stiga till hälften i takt med att energitillverkningen blir allt mera miljövänlig under de kommande 15-20 åren.

Ny teknik som minskar livsmedelsproduktionens utsläpp kan alltså ha stor betydelse i kampen mot global uppvärmning.

Vår gåva till samhället är att vi kopplar loss matproduktionen från jordbruket och på det följer miljö- och klimatfördelar så att säga automatiskt

Vd Pasi Vainikka, Solar Foods

Här kan ett bolag som Solar Foods spela en viktig roll. Men det är inte ännu klart om bolaget klarar sig genom de kommande åren.

Många steg kvar innan produktionen kan komma igång på allvar

Solar Foods befinner sig ändå i ett sådant skede av sin produktutveckling då många lovande bolag går under.

Finland har en lång historia av att satsa på forskning som kan ge hisnande uppfinningar.

Men när det gäller att hitta pengar för att få igång fungerande företag som verkligen kan utnyttja dem har vi inte varit lika bra.

Det är här som klimatfondens lån kan vara avgörande.

Solar Foods är i dag tre år gammalt. Bolaget har lyckats tillverka protein med sin metod redan i ett och ett halvt års tid.

Men det har skett i mycket liten skala i en pilotanläggning i Esbo. Nu borde bolaget klara av att bygga en liten demonstrationsanläggning.

Planen är att få igång den under de kommande två åren. Solar Foods vd Pasi Vainikka säger att den kommer att påminna om ett mikrobryggeri.

Bolaget berättar inte ännu var demofabriken kommer att byggas, men det kommer att vara i huvudstadsregionen.

Den borde klara av att producera cirka 100 ton proteinmjöl per år. Ett mål med anläggningen är att potentiella kunder och andra intresserade ska kunna prova på pulvret.

Proteinmjölet har en svag smak av umami och ägg.

Men demonstrationsanläggningen är ännu för liten för att tillverkningen ska bli helt lönsam.

Med hjälp av den hoppas Solar Foods ändå kunna hitta livsmedelsbolag som är intresserade av att tillverka mat av pulvret.

Det finns också olika lov och tillstånd som Solar Foods ännu måste få innan bolaget kan ta steget ut och bygga en fullskalig proteinfabrik som kan vara kommersiellt lönsam.