Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Regeringens exitplan: Grundskolorna återgår till närundervisning i april, restaurangerna öppnar samtidigt

Från 2021
Uppdaterad 08.04.2021 15:33.
Statsminister Sanna Marin stiger ur baksätet på en bil. En man håller upp dörren åt henne.
Bild: Lehtikuva

När coronasituationen lättar ska Finland sträva efter att luckra upp alla restriktioner så fort som möjligt. Yle har fått se regeringens plan över hur Finland ska återgå till en mer normal vardag efter coronakrisen.

Den så kallade nedstängningen skulle, enligt planen, avslutas denna månad. Enligt planen kommer skolor att återgå till närundervisning så snart som möjligt, troligen redan denna månad.

De stängda restaurangerna kommer sannolikt också att öppnas denna månad.

Det finns fortfarande många osäkerheter kring avskaffandet av begränsningarna. Om coronaläget försämras, kan begränsningarna vara i kraft längre och till och med behöva skärpas.

Regeringen har utarbetat planen och presenterat den för oppositionspartierna i dag, torsdag.

Yle har genom flera källor fått se den plan som regeringen presenterade på torsdag. Regeringen offentliggör planen i sin helhet i morgon på fredagen.

Så här skulle begränsningarna luckras upp:

April – undantagsförhållanden upphör

 • Beredskapslagens befogenheter upphör
 • Grundskolorna återgår till närundervisning
 • Restauranger öppnas, men det finns fortfarande begränsningar för antalet kunder och öppettider

Maj

 • Begränsningar på grund av hot om en snabb acceleration av epidemin kommer att tas bort – det blir en återgång till regionala restriktioner
 • Gruppaktiviteter utomhus för barn och unga återupptas
 • Yrkesskolor och gymnasier återgår till närundervisning
 • Offentliga och privata utrymmen, såsom bibliotek och museer, öppnas
 • Arbetsresor inom EU tillåts

Juni

 • Maxantalet personer som får träffas ökar
 • Maxantalet kunder på restaurang ökar och öppettiderna förlängs
 • Gruppaktiviteter utomhus för vuxna återupptas
 • Publikevenemang börjar, med begränsningar i antal deltagare
 • EU:s inre gränskontroller upphör

Juli–augusti

 • Maxantalet personer som får träffas ökar och begränsningen slopas till slut
 • Antalet deltagare i publikevenemang ökar
 • Hobbyer som utförs i grupp återupptas
 • Arbetsresor utanför EU tillåts

Regeringen följer med vaccineringstakten under uppluckrandet och utgår från att alla äldre personer i april kommer att ha fått sin första vaccindos.

Enligt planen ska personer från andra riskgrupper i maj ha fått sin första dos av vaccinet.

Målet är att över 50 procent av befolkningen i arbetsför ålder ska ha fått en första vaccindos i juni.

Målet för juli–augusti är att hela befolkningen i arbetsför ålder ska ha fått sin första dos vaccin och att äldre och de som tillhör riskgrupper ska ha fått sin andra dos vaccin.

Varje upphävd begränsning ska övervägas noga

Regeringen kommer inte att börja upphäva begränsningarna automatiskt under våren och sommaren. Coronaläget måste utvecklas i rätt riktning innan begränsningarna kan upphävas.

Regeringen tar flera indikatorer i beaktande. Först måste incidensen minska till 50, det vill säga 50 smittade finländare per 100 000 under de senaste två veckorna.

Dessutom ska smittkedjorna vara under kontroll och andelen positiva fall i alla coronatester bör vara under 1,5 procent.

Målet är att avveckla begränsningarna stegvis. I praktiken skulle detta innebära en observationsperiod på två eller tre veckor, varefter nya begränsningar kunde upphävas.

Regeringen samarbetar också med EU-länderna för att samordna upphävandet av restriktioner. Medlemsstaterna har kommit överens om att gränser kan öppnas då virusläget i grannländerna är lika bra.

Resor skulle få göras med ett EU-coronapass

EU-länder förbereder ett gemensamt "coronapass" för att göra det möjligt att resa. Det skulle innebära att vaccinerade personer, de med ett negativt testresultat och de som redan varit smittade skulle kunna resa mer fritt.

Finland är inställda på att det finska vaccinpasset ska vara klart i slutet av sommaren. Det skulle fungera med hjälp av Mina Kanta-tjänsten, som innehåller elektronisk patientdata.

Europeiska kommissionen har hoppats att systemen skulle vara färdiga i slutet av juni, men många länder har uppgett att de inte hinner med den tidtabellen.

Restaurangerna öppnar med strikta begränsningar

Den nuvarande restaurangstängningen upphör i de flesta delar av Finland söndagen den 18 april. Efter det skulle öppnandet av restauranger, enligt regeringens plan, åtföljas av begränsningar i antalet kundplatser och öppettider.

Riksdagen behandlar för tillfället ett lagförslag som skulle göra det möjligt att reglera öppettiderna för restauranger striktare än tidigare.

I de värst coronadrabbade områdena skulle restauranger kunna beordras att sluta utskänkningen klockan 17.00 och stänga sina dörrar redan klockan 18.00.

Begränsningar av kundplatser kan vara så stränga att endast hälften av kundplatserna i matrestauranger skulle få användas.

Pubar och andra restauranger som huvudsakligen fokuserar på försäljning av alkohol kan tvingas att ha endast en tredjedel av kundplatserna tillgängliga.

Om coronaläget förbättras är det troligt att de strängaste restaurangrestriktionerna skulle gälla för ett mindre antal områden än i nuläget.

Regeringen skulle i så fall utfärda en separat förordning för de områden som skulle omfattas av de strängaste restaurangrestriktionerna.

Artikeln uppdateras.

Det här är en översättning och omarbetning av Yle Uutisets artikel “Tällaisella suunnitelmalla hallitus aikoo höllentää koronarajoituksia: Peruskoulut siirtyvät huhtikuussa lähiopetukseen, ravintolat avautuvat samaan aikaan” skriven av Hannu Tikkala, Maria Stenroos och Ari Hakahuhta. Texten har översatts av Emil Friman.

Diskussion om artikeln