Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Regeringen beviljade pengar för nya Lagmansgården – i framtiden ska fler barn med svåra problem kunna bo på skolhemmet

Från 2021
Uppdaterad 08.04.2021 17:33.
Solen lyser på den gula Lagmansgården.
Bildtext Den nuvarande Lagmansgården i Pedersöre. Nybygget placeras i Jakobstad.
Bild: Yle/Kjell Vikman.

På torsdagen kom ett efterlängtat besked på Lagmansgårdens skolhem i Pedersöre. Regeringen har nu beviljat den finansiering som krävs för att bygga nya utrymmen. Målet är att framöver kunna hjälpa fler barn med svåra problem.

12,4 miljoner euro beviljas av regeringen för nybygget, som samtidigt innebär att skolhemmet flyttar från Pedersöre till Pirilö i Jakobstad.

Det är frågan om ett viktigt beslut ur finlandssvensk synvinkel, skriver SFP:s ordförande, justitieminister Anna-Maja Henriksson i ett pressmeddelande.

- "Lagmansgårdens framtid har varit hotad i flera omgångar och de nya utrymmena är resultatet av långsiktigt och gediget arbete av såväl Svenska folkpartiet som ett flertal andra aktörer i Svenskfinland. Jag är oerhört glad att nybygget nu äntligen blir verklighet", säger Henriksson enligt pressmeddelandet.

Målet: Att hjälpa fler barn och ge mer krävande vård

För Carl-Johan Strömberg, som är direktör på Lagmansgården, var regeringens besked ytterst välkommet.

- Jag blev jätteglad. Vi har väntat länge på det här. Nu hoppas vi att vi äntligen kommer igång med det här projektet som vi egentligen började på med redan 2018, säger Strömberg.

Han medger att frustrationen emellanåt har varit ganska stor.

- Framförallt upplever jag att det har varit jobbigt för min personal att inte veta hur det blir. Det här gör att vårt arbete för framtiden blir mycket lättare och nu har vi något att se fram emot.

Idag jobbar omkring 30 personer på Lagmansgården. I framtiden behöver man bli fler, eftersom nybygget innebär att man kommer att kunna ta emot fler barn. Platserna ska öka från 12 till 19.

- I dagsläget har vi två avdelningar, i framtiden siktar vi på fyra avdelningar. Det blir färre barn per avdelning och bättre växelverkan mellan personal och barn, säger Strömberg.

Carl-Johan Strömberg, direktör för Lagmansgården, sitter på en stol under strålande solsken.
Bildtext Carl-Johan Strömberg.
Bild: Yle/Kjell Vikman.

Samtidigt är Lagmansgården det enda skolhem i hela Finland som fungerar på svenska. Inte heller barnskyddet kan hjälpa barn på den nivå som Lagmansgården siktar på att göra framöver.

Vården delas in i tre olika nivåer, berättar Strömberg. Det är såkallad specialvård, krävande vård och särskild omsorg.

- I dagsläget har vi inte krävande vård eller särskild omsorg, som finns till för de så att säga svåraste ungdomarna. Men i framtiden kommer vi att satsa just på krävande vård och särskild omsorg.

Den satsningen behövs enligt Strömberg eftersom problem bland barn och unga ökar.

- Vi tror ju att vi behöver öka nivån på vården, för att kunna bemöta de behov som finns i samhället. Det ser vi redan nu på de barn som kommer till oss. Problemen blir inte mindre, utan större och svårare.

Klart om två år?

Därför kommer det enligt Strömberg mycket lägligt att Lagmansgården får sitt nybygge med nya avdelningar som möjliggör nya vårdformer.

Att tomten för nybygget råkade hittas i Jakobstad istället för Pedersöre spelar ingen större roll, menar han. Tvärtom så är man nöjda med det nya läget, som ligger strategiskt till med korta avstånd till tåget i Bennäs och flyget i Kronoby. Naturskön är tomten också.

Ett projekt av den här storleksklassen ska konkurrensutsättas på EU-nivå, men Strömberg hoppas på en smidig byggprocess.

- Vi hoppas att man kunde börja med markarbeten redan i höst och att nybygget står klart någon gång under 2023.

Under byggprocessen kommer verksamheten att fungera som normalt. Den nuvarande byggnaden är både opraktisk och sliten, men man har gjort reparationer som förlängt byggnadens livslängd.

Uppdaterad klockan 17:40 med kommentarer av Carl-Johan Strömberg på Lagmansgården.