Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Christian Vuojärvi: "Jag skulle vara bäst som tredje man i en bob"

Från 2021
Redaktören Christian Vuojärvi.
Bildtext Christian Vuojärvi har arbetat som sportjournalist i över tjugo års tid.
Bild: Johanna Kannasmaa

Vad har Christian Vuojärvi för dolda talanger? Vilken är enligt honom Finlands största idrottsframgång under hans tid som sportjournalist? I vilken OS-gren skulle han klara sig bäst? Detta och mycket mera får du reda på när tio kända personer ställer frågor till journalisten Christian Vuojärvi.

I denna intervjuserie har Johannes Björkqvist bett elva finlandssvenska kända personer eller grupper att ställa frågor till varandra. Näst ut i denna serie är journalisten Christian Vuojärvi.

Christian Vuojärvi har i mer än 20 år arbetat som sportjournalist och har i jobbets tecken refererat ett flertal Olympiska Spel. Förutom idrotten har han ett stort intresse för politik och var Svenska Yles USA-korrespondent under två års tid.

Christian har i denna serie fått frågor av politikern Elisabeth Rehn, författaren Kaj Korkea-aho, artisten Alva Nygård, artisten Geir Rönning, ishockeyspelaren Joel Blomqvist, skådespelaren Josefin Silén, skidskytten Heidi Kuuttinen, handbollsspelaren Emma Aarnio, artisten Henri Vuortenvirta och redaktören Kjell Simosas.

Geir Rönning
Bildtext Geir Rönning blev sjunde i svenska Idol 2010.

Geir Rönnings fråga: Vilken är den största sportsliga framgången Finland haft under dina år som sportjournalist?

– Det här var en svår fråga! Herrlejonens VM-guld 2011 och 2019 var riktiga höjdare, de finska damernas tredjeplats i fotbolls-EM 2005 var magiskt och herrarnas avancemang till fotbolls-EM går inte heller av för hackor. Den största idrottsframgången enligt mig är något jag hade äran att referera, nämligen Samppa Lajunens tre OS-guld i Salt Lake City 2002.

Heidi Kuuttinen på friidrottsträning vid Mosedal i Närpes.
Bildtext Heidi Kuuttinen från Närpes är skidskytt och tävlar i Finlands B-landslag.
Bild: Yle/Antti Koivukangas

Heidi Kuuttinens fråga: Vad har du för dolda talanger?

– Jag är en fena på TV-serier, speciellt högklassiga sådana. Jag har spenderat många timmar framför dumburken och nött serie efter serie. Min favorit är The Wire och den rekommenderar jag varmt. Jag har tidigare spelat mycket tennis, och måste säga att jag fortsättningsvis har en ganska vass serve, skrattar Christian.

Ministeri Elisabeth Rehn Puoli seitsemän -ohjelmassa
Bildtext Elisabeth Rehn har varit jämställdhetsminister och försvarsminister.

Elisabeth Rehns fråga: I vilken OS-gren skulle du själv klara dig bäst?

– På den här frågan måste jag citera min vän och tidigare kollega Antti Koivukangas som har fått samma fråga. Jag skulle göra mest nytta som tredje man i en fyrmannabob. Den första ska styra och den sista ska bromsa, den som är tredje måste egentligen bara lyckas hoppa in tillräckligt snabbt i bobben.

Lyssna på de övriga frågorna och svaren i klippet nedan. Där berättar Christian om vad han saknar mest i matväg från sina år i USA, vilken intervju som har varit den mest jobbiga att göra och vilken hejaramsa som är hans favorit.

Christian Vuojärvi: "Jag skulle vara bäst som tredje man i en bob"

26:58

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln