Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Pargaspolitiker åtalas för ekonomiska brott – tas bort från partiets lista inför kommunalvalet

Från 2021
Profilbild på Samlingspartiets Kim Lindstedt.
Bildtext Kim Lindstedt är medlem i Pargas stadsfullmäktige och var innan avslöjandet uppställd som kommunalvalskandidat för Samlingspartiet.
Bild: Yle/ Nora Engström

Pargaspolitikern Kim Lindstedt från Samlingspartiet åtalas för grova ekonomiska brott, rapporterar Åbo Underrättelser. Efter diskussion har Lindstedt nu tagits bort från Samlingspartiets lista inför det stundande kommunalvalet.

Lindstedt ska enligt åtalet ha begått grovt skattebedrägeri och grovt bokföringsbrott under åren 2015–2017. Allt som allt ska Lindstedt ha undgått att betala 92 000 euro i skatter.

Under perioden har Lindstedts firma bland annat drivit kaféverksamhet vid busstationen i Pargas, skött om matbespisning i daghemmet och förskolan i Pjukala och hyrt ut släpvagnar.

Enligt Åbo Underrättelser var firmans omsättning cirka 319 000 euro år 2015, 277 000 euro år 2015 och 250 000 euro år 2017.

Lindsteds firma försattes i konkurs i april förra året.

Utebliven bokföring och skattedeklaration

Firmans bokföring har enligt åtalet försummats helt och hållet under de tre åren.

I åtalet framgår också att Lindstedt och hans firma har undgått att lämna in skattedeklaration under samma tidsperiod som han ska ha begått bokföringsbrott.

Till Åbo Underrättelser bekräftar Lindstedt att han inte har lämnat in någon bokföring för åren 2015–2017 och han har också i förundersökningen medgett att han inte har skattedeklarerat.

Han anser dock att inkomsterna inte har varit så stora under tidsperioden.

Tagits bort från partiets kommunalvalslista

Kim Lindstedt är medlem i Pargas stadsfullmäktige och var innan avslöjandet uppställd som kommunalvalskandidat för Samlingspartiet.

Nu har han tagits bort från partiets lista, bekräftar partiets styrelseordförande i Pargas Maija Elenius.

- Vi har diskuterat saken tillsammans med Kim och kommit fram till att han avstår sin kandidatur. Samtidigt har jag förståelse för att ensamma företagare kan hamna i svårigheter. Men det här är ett gemensamt beslut som vi har kommit fram till, säger Elenius.

Diskussion om artikeln