Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Yles granskning visar att endast en tredjedel av vårt plastavfall återvinns – avfallsbolag: "Sluta inte sortera ditt plastavfall!"

Från 2021
Uppdaterad 26.04.2021 09:31.
En stor hög med plastavfall.
Bildtext Många invånare i regionen sorterar ivrigt sitt plastavfall, meddelar Sydvästra Finland Avfallsservice.
Bild: Petri Aaltonen / Yle

Tomma förpackningar för frukter, grönsaker, yoghurt och annan mat. Vi producerar en hel del plastavfall som inte ska slängas i blandavfallet.

Men endast en tredjedel av den plast vi sorterar återvinns, resten bränns upp. Det visar en granskning gjord av Yles program MOT (på finska). Men trots det är det viktigt att sortera plastavfallet, hälsar det regionala avfallsbolaget.

- Sortera ditt plastavfall också i fortsättningen. Det är det enda sättet att utveckla återvinningen, säger invånarservicechef Cati Huhta vid Sydvästra Finland Avfallsservice.

Det regionala avfallsbolaget samlar alltså in det sorterade plastavfallet, efter det ligger ansvaret för plastavfallet på Suomen Uusiomuovi. För enligt lagen ligger det på tillverkarens eller importörens ansvar att ta hand om det förpackningsavfall som uppstår.

För plastförpackningarnas del ligger ansvaret alltså på Suomen Uusiomuovi, som skickar avfallet till Fortums enhet i Riihimäki. Tidigare meddelade Fortum att till och med 75 procent av plastavfallet återvinns. I verkligheten återvinns endast en tredjedel av avfallet, visar MOT:s granskning.

"Fråga om produkten är av återvunnen plast"

Plastavfallet omvandlas till granulat, som kan användas då nya plastprodukter tillverkas.

Cati Huhta är ändå inte oroad över nyheterna om att Fortum inte når upp till sina mål gällande återvinningen av plast. Hittills har det kanske inte funnits en så stor marknad som man hoppades på från början.

- De var kanske lite för optimistiska i början, då de uppskattade hur mycket de kan återvinna. Men jag tycker att det här har fått en fin start. Det är frågan om ny teknik som utvecklas och de jobbar med den hela tiden, säger Huhta.

Det gäller också för oss konsumenter att vara på alerten, säger Huhta. Fråga gärna tillverkaren om hinken du vill köpa är av återvunnen plast. På det sättet kan vi främja tillverkningen av den här typen av produkter och också en mer hållbar livsstil, konstaterar Huhta.

Cati Huhta.
Bildtext Det är inte onödigt att sortera sitt plastavfall, hälsar Cati Huhta.
Bild: Yle / Mattias Simonsen

Plastavfallet återvinns på andra sätt

Enligt Huhta går den sorterade plasten inte heller till spillo, även om den inte återvinns till granulat.

- I så fall återvinns den som energi. Den omvandlas till fjärrvärme eller elektricitet, och det är också bra, säger Huhta.

Vad har du för hälsning till de invånare som har sett Yles granskning om återvinningen av plastavfallet och funderar på om det lönar sig att sortera det?

- Det är viktigt att alla sorterar sin plast. Det är det enda sättet att utveckla tekniken och att återvinna en större andel av plastavfallet.

Ny avfallslag ska locka fler av oss att sortera vårt avfall

Under det här året ska vi få en ny avfallslag. Då ska exempelvis bomullspinnar, engångskärl och sugrör av plast försvinna från marknaden, enligt ett EU-direktiv. Det ska också bli lättare att sortera sitt avfall.

Avfallssorteringen ska vara lätt för att vi ska orka göra det, konstaterar Huhta.

- Det ska bli lättare att bli av med det avfall som vi sorterar. Enligt förslaget ska alla fastigheter med över fem hushåll ha insamlingskärl för alla de olika förpackningarna plus bioavfallet. Meningen är att minska på det brännbara avfallet.

Diskussion om artikeln