Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Nu kan du berätta om livet utanför Ring III – vi söker västnyländska deltagare till en ny audioserie

Från 2021
Uppdaterad 19.04.2021 08:42.
En kvinna står lutad mot ett staket och tittar in i kameran.
Bildtext Malin Valtonen vill intervjua dig som valt att bo i hemtrakterna i Västnyland och ta reda på hur just ditt liv sett ut.
Bild: Christoffer Westerlund / Yle

Valde du att flytta tillbaka till dina hemtrakter efter studierna eller lockade aldrig storstaden efter grundskolan? Då kan du vara rätt person för Yle Västnylands nya serie, där Malin Valtonen pratar med människor om livet i småstaden.

Känner du liksom jag att livet i en småstad har lite oförtjänt dåligt rykte? Att det när allt kommer omkring är ganska fint att bo kvar på den ort där man växte upp?

Trenden har redan länge varit att landsbygden avfolkas. Storstäderna lockar när det vankas fortsatta studier och när man är klar med sin utbildning är man inte så sugen på att flytta tillbaka.

Coronaepidemin kan ändå lägga om hela det här pusslet, tror vissa forskare. Också statistiken pekar redan lite åt det här hållet.

Men för att småstäderna och landsbygden ska bli vinnare igen behöver alla bli påminda om fördelarna med att bo utanför storstan. Också de som flyttade bort och som aldrig ville komma tillbaka.

Över hälften av gymnasieklassen flyttade bort

Okej, jag ska erkänna att jag var en av dem som lovade mig själv att aldrig flytta tillbaka till mina hemtrakter.

När jag tog studenten var målet att komma ut i världen och inte återvända. I alla fall inte till Ekenäs.

Och visst åkte jag ut i världen. Det blev studier i svenska Skåne, ryggsäcksresa i färgsprakande Indien och något år på en turistö i Malaysia.

Men efter flera år på vift kändes det helt okej att slå ner bopålarna i barndomstrakterna igen.

Ändå skäms en del av mig lite för att ha kommit tillbaka hem. Speciellt när jämnåriga som inte bor kvar frågar mig hur jag klarar av att bo i Ekenäs. Sedan tillägger de ofta att de aldrig skulle kunna se sig själva flytta hem igen.

En kvinna håller fram och visar ett klassfoto.
Bildtext Skolfoto från Ekenäs gymnasium 2007. Ungefär hälften har inte flyttat tillbaka, än i alla fall.
Bild: Christoffer Westerlund / Yle

Och den här inställningen verkar många ha haft och kanske fortfarande har. För när jag gräver fram ett gammalt skolfoto från Ekenäs gymnasium taget 2007, räknar jag att över hälften av oss drygt 70 andra årets studerande inte bor i Ekenäs i dag. Inte på andra håll i Västnyland heller.

Varför ses livet i en småstad som något icke attraktivt? Och varför uppfattas det ibland som något negativt att flytta hem till barndomstrakterna igen?

Är du den vi söker?

Jag letar efter människor i Västnyland som vill berätta om sina liv på hemorten.

Är du bosatt i dina barndomstrakter och i åldern 20–35 år? Hjälp mig då att besvara frågan: varför bo i Västnyland när man kan bo någon helt annanstans?

Du kan ha bott någon annanstans på grund av till exempel studier. Viktigast är att du just nu bor i dina gamla hemtrakter.

Hur har ditt liv sett ut i småstaden? Vad är charmen med att bo i sin barndomsstad? Vad får man ut av att leva i lilla Hangö, Tenala eller Ingå? Hur påverkar det ens liv att man känner allt och alla?

Anmäl ditt intresse i formuläret nedan senast söndag 18 april. Du kan också tipsa om någon du känner som du tror kunde passa bra i serien.

De bandade radiointervjuerna görs under de två sista veckorna i april. Avsnitten publiceras på Yle Arenan och sänds i Yle Vega i sommar.

Anmälningstiden gick ut söndagen den 19 april. Tack till alla som skickat in en intresseanmälan!

Registerbeskrivning för deltagande

Diskussion om artikeln