Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Det finska språkets dag firas i dag – universitetsläraren: "Våga säga fel!"

Från 2021
Uppdaterad 09.04.2021 09:01.
Zara Wessberg står vid Arken i Åbo
Bildtext Finskaläraren Zara Wessberg uppmanar alla som är osäkra på sin finska att modigt våga tala språket.
Bild: David Fagerudd

Mikael Agricola-dagen eller det finska språkets dag firas

3:41

Den 9 april firas Mikael Agricola-dagen i Finland till minne av reformatorn Mikael Agricola. Agricola-dagen är också det finska språkets dag. Därför har vi talat med Zara Wessberg, som är timlärare i finska vid Åbo Akademi, för att höra hur unga finlandssvenskars språkkunskaper ser ut.

Wessberg kommer själv från det tvåspråkiga Karis, därför har finskan alltid varit en stor del av vardagen för henne. Hon säger också att ungas språkkunskaper hänger mycket på orten de kommer ifrån.

– När folk kommer till universitetet kan det hända att de kommer från ställen där de aldrig varit tvungna att tala finska. Sen kan det också hända att de har en väldigt bra grund från grundskolan och gymnasiet, säger Wessberg.

Under de senaste 10–15 åren har det skett många förändringar inom språkundervisningen, berättar Wessberg.

- Förr skrev läraren på tavlan alla grammatiska regler och eleverna kopierade mekaniskt. Nu försöker vi följa en mer induktiv inlärningsmetod, berättar Wessberg.

Med induktiv inlärning menas i princip att man först presenterar exempel för eleverna och sedan låter dem själva hitta sambanden mellan meningarna och de grammatiska reglerna.

Den muntliga övningen står också i centrum.

Agricolan hahmossa näyttelijä Hannu Kivioja.
Bildtext Mikael Agricola-dagen är även det finska språkets dag.
Bild: Yle/ Helena Inkeri

Utmaningar med språkstudier på distans

Distansstudierna har också inneburit speciella utmaningar för språkundervisningen.

– Distansarbetet kräver extremt mycket planering inför varje lektion och sedan har det också varit utmanande att hålla studerandenas motivation uppe. Det är inte alltid lätt att motivera via en dataskärm, säger Wessberg.

Språkkunskaper måste upprätthållas aktivt

Zara Wessberg säger att det inte räcker med att endast tala finska i skolan ett par timmar om veckan. För att få ett bra grepp om språket måste man också konsumera finska och utöva sina kunskaper på annat håll.

– Om man bara talar finska i skolan under lektionerna i finska och inte läser några finska böcker, ser på finsk film eller lyssnar på finsk musik så räcker det inte för att lära sig språket. Man måste vara aktiv, säger Wessberg.

Något som Wessberg vill uppmuntra till är modet att våga säga fel.

– Det finns så många som är rädda för att säga saker fel och därför inte vill prata finska, men vi vet ju att vanligt språkbruk aldrig är helt och hållet korrekt. Det gör inget om man säger lite fel ibland, bara man vågar och gör sig förstådd.

Wessberg säger också att vem som helst kan lära sig finska. Att finska skulle vara ett särskilt svårt språk ser hon som en myt.

Diskussion om artikeln