Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Mera stöd för köp av första bostad: Maxbeloppet för BSP-lån höjs

Från 2021
Nyckelknippa med nycklar till en bostad.
Bildtext Gränserna för BSP-lånen justerades senast år 2014, och bostadsmarknaden har förändrats betydligt sedan dess. Bildsättningsbild.
Bild: Kimmo Hiltunen / Yle

Från och med nästa vecka blir det lite lättare för unga att skaffa sin första bostad. Den 15 april höjs maxbeloppet för BSP-lånen i hela landet, beslöt statsrådet i dag på torsdagen.

Framöver kommer det största BSP-lånet att uppgå till 215 000 euro, det gäller för bostadsköp i Helsingfors. I nuläget ligger maxbeloppet i Helsingfors på 180 000 euro.

I övriga huvudstadsregionen, det vill säga Esbo, Grankulla och Vanda, höjs maxbeloppet från 145 000 till 160 000 euro.

Nytt i dagens beslut är också att Åbo och Tammerfors kommer att bilda sin egen kategori framöver. Största möjliga BSP-lån där kommer att vara 140 000 euro.

Den sista kategorin omfattar resten av Finland, och där kommer det största möjliga lånebeloppet höjas från 115 000 till 120 000.

Syftet med BSP-lånet är att stöda unga då de vill skaffa sin första bostad. Gränserna för BSP-lånen justerades senast år 2014, och bostadsmarknaden har förändrats betydligt sedan dess.

Framför allt i de större städerna har bostadspriserna stigit kraftigt, och till exempel rekommenderade en arbetsgrupp vid Miljöministeriet i december att just höja beloppen för BSP-lån för att stöda de unga.