Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Jukka Jalonen har tagit ut elva KHL-spelare till den första lägertruppen – räknar inte med sena VM-förstärkningar från Nordamerika: "Vi har inte varit i kontakt med NHL-spelarna"

Från 2021
Uppdaterad 08.04.2021 20:19.
Jukka Jalonen lotsar sina spelare i den svenska EHT-turneringen i februari.
Bildtext Jukka Jalonen lotsar sina spelare i den svenska EHT-turneringen i februari.
Bild: SPA | Swedish Press Agency / AOP

På torsdagskvällen berättade förbundskapten Jukka Jalonen och general manager Jere Lehtinen om landslagets förberedelser inför herrarnas hockey-VM som börjar i slutet av maj. I år kan VM-laget bestå av många KHL-spelare och få NHL-spelare.

Allt pekar på att hockey-VM, till skillnad från ifjol, kan spelas. Förutsättningarna är ändå allt annat än normala på grund av coronapandemin. Vanligtvis ingår 3 målvakter och 22 utespelare i VM-truppen. På grund av coronan får lagen i år ta ut 3 målvakter och 25 utespelare.

Det är i allra högsta grad oklart hur många NHL-spelare som kan bli aktuella för VM-laget. Eventuella karantänrestriktioner i Lettland kan i praktiken sätta stopp för NHL-spelare som går till slutspelet, men som åker ut i den första omgången. Därför räknar lagledningen inte med dem.

Den förberedande EHT-turneringen i Tjeckien inleds samtidigt, den 12 maj, som NHL-grundserien avslutas. Ungefär samtidigt som VM inleds är den första NHL-slutspelsomgången avklarad.

Finlands VM-uppladdning 2021

  • 4-9 maj: Den första truppen samlas och inleder sitt första träningsläger i Vierumäki
  • 12–15 maj: EHT-turneringen i Tjeckien
  • 21 maj: VM i Lettland börjar

I normala fall hade Finland laddat upp inför VM med ett långt träningsläger och nio förberedande matcher. I år blir det bara tre EHT-matcher i Tjeckien.

Jalonen inser att ett normalt upplägg detta år kanske inte hade varit att föredra, även om det varit möjligt.

– Det hade säkert varit svårare att få med spelare som tvingats binda sig till VM-projektet i sju veckor. Vissa spelare har redan sagt att de inte står till förfogande på grund av familjeskäl. Vissa har varit borta från familjen under hela säsongen.

I år är VM-projektet bara fyra och en halv vecka långt.

Elva än så länge hemliga KHL-spelare

VM-laget byggs, liksom 2019, med spelare i Europa som bas. Specialkompetens från NHL är bonus. Lagledningen har redan lyckats rekrytera elva KHL-spelare, som inte namngavs, till den första lägertruppen.

I KHL inleds snart finalserien. I SHL har slutspelet precis dragit igång, medan FM-ligans grundserie fortfarande pågår.

– Vi har knutit till oss toppspelare från KHL till den första truppen. Då spelare som vi är intresserade av har spelat klart i sina klubblag tar vi kontakt med dem. Det är ett krångligare pussel än normalt, säger Jalonen.

– Filosofin är att vi inte får med någon NHL-spelare. Vi kan inte räkna med någon därifrån, men vill förstås ha med de bästa spelarna. Visst resulterar det i osäkerhet, men så är det alltid.

Hoppas på spelare som missar NHL-slutspelet

Landslagsledningen utgår från att finländarna i NHL-slutspelet inte är aktuella för VM-spel. Jalonen och Lehtinen säger dock att man inte har fått några direktiv från IIHF om hur karantänreglerna kommer att se ut.

– Troligtvis lönar det sig inte att vänta på finländare från NHL-slutspelet. Det tar dessutom tid att komma iväg. Men vi hoppas på spelarna som har gjort sitt efter grundserien, säger Jalonen.

– Alla kan titta på serietabellerna och se vilka spelare som kan bli aktuella.

Som vanligt är det såväl hälsoläget och kontraktssituationen som påverkar VM-intresset bland NHL-spelarna, men i år kan även coronan spela in då spelarna i Nordamerika ska bestämma sig för om de vill förlänga sin säsong.

VM-potentiella spelare som riskerar att missa NHL-slutspelet

Målvakter:
Ville Husso (St. Louis)
Joonas Korpisalo (Columbus)
Kevin Lankinen (Chicago)
Antti Raanta (Arizona) – utgående kontrakt
Pekka Rinne (Nashville) – utgående kontrakt
Juuse Saros (Nashville) – utgående kontrakt

Backar:
Jani Hakanpää (Anaheim) – utgående kontrakt
Miro Heiskanen (Dallas) – utgående kontrakt
Henri Jokiharju (Buffalo) – utgående kontrakt
Olli Juolevi (Vancouver) – utgående kontrakt
Mikko Lehtonen (Columbus) – utgående kontrakt
Esa Lindell (Dallas)
Olli Määttä (Los Angeles)
Niko Mikkola (St. Louis)
Rasmus Ristolainen (Buffalo)
Sami Vatanen (New Jersey) – utgående kontrakt
Juuso Välimäki (Calgary) – utgående kontrakt

Anfallare:
Valtteri Filppula (Detroit) – utgående kontrakt
Mikael Granlund (Nashville) – utgående kontrakt
Erik Haula (Nashville) – utgående kontrakt
Roope Hintz (Dallas)
Kaapo Kakko (NY Rangers)
Joel Kiviranta (Dallas) – utgående kontrakt
Janne Kuokkanen (New Jersey) – utgående kontrakt
Patrik Laine (Columbus) – utgående kontrakt
Eeli Tolvanen (Nashville) – utgående kontrakt

Jalonen fick även en fråga om skattetekniska detaljer kan påverka NHL-spelarnas intresse under denna pandemisäsong, som inte har följt den traditionella rytmen.

– Jag är ingen skatteexpert. Spelarna kommer inte till Finland. Det relevanta är hur många dagar man tillbringar i Finland. Det är min snabbanalys. Jag tror inte att det hänger på det. Skulle VM spelas i Finland skulle det kunna leda till skattetekniska konsekvenser.

"Ingen orsak att fråga om VM intresserar"

Telefonlinjerna mellan Europa och Nordamerika har inte gått heta i år, avslöjar Jalonen.

– Under en normal säsong besöker vi Nordamerika 1–2 gånger, träffar spelarna och diskuterar. Nu har vi inte varit i kontakt med dem. Vi har inte haft någon orsak att fråga om VM intresserar.

Kevin Lankinen vinkar.
Bildtext I VM-guldlaget 2019 ingick endast fyra spelare från Nordamerika. Två från NHL (Juho Lammikko och Henri Jokiharju) och två från AHL (målvaktshjälten Kevin Lankinen och Niko Mikkola).
Bild: Robin Alam/Icon Sportswire/AOP

Så småningom blir det ändå aktuellt att höra sig för.

– Mot slutet av säsongen, då vi ser att något lag kommer att missa slutspelet, kommer vi att ringa och fråga hur situationen ser ut. Men det sker först senare, säger Jalonen

Finlands lagledning uppgav dessutom att den gärna hade sett att laget, eller eller ens delar av det, varit vaccinerat inför VM, men att det inte står i hockeyförbundets makt. En del av motståndarlagen förväntas ha vaccinerats i sin helhet inför turneringsstarten.

Diskussion om artikeln