Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Försvunna hörapparater och förstörda glasögon – att ta av ansiktsskyddet kan bli en kostsam historia

Från 2021
Öra med hörapparat
Bildtext Bildsättningsbild. På en hörapparat finns det många delar som kan fastna i munskyddets band.
Bild: Unsplash / rawpixel

Att ta av ett ansiktsskydd kan bli en kostsam historia. Tillsammans med skyddet har bland annat örhängen, glasögon, hörlurar och hörapparater hamnat i skräpkorgen.

Detta har man lagt märke till såväl hos försäkringsbolagen som inom hörselvården.

Enligt Jaakko Salonen, som är överläkare på Hörcentralen vid ÅUCS, har det inkommit dussintals rapporter om försvunna hörapparater under det gångna året.

Hörapparater som tillhör sjukvårdsdistriktet lånas ut till användarna via avtal, och en enskild apparat kan kosta från hundra euro upp till tusen, berättar Salonen.

- Om apparaten tappas bort permanent är det ofta nödvändigt att ta i bruk en ny hörlursmodell. Att justera den nya apparaten tar tid, vilket kan göra att det uppstår problem för användaren och till exempel försvåra arbetet.

Salonen rekommenderar att personer med hörselapparater tar bort ansiktsskydd med båda händerna. Med den ena handen avlägsnar man skyddet, och med den andra ser man till att apparaten förblir på sin plats.

Glasögon hamnar i skräpkorgen

Under coronaepidemin har försäkringsbolag som If och Lokaltapiola sett en viss ökning i anmälda glasögonskador.

- Förstörda glasögon kan i vissa fall ersättas, men bara ifall försäkringen täcker sådana skador, säger Juha T. Virtanen från försäkringsbolaget If.

Glasögonskador kan till exempel uppstå efter ett butiksbesök då kunden försöker avlägsna sitt ansiktsskydd med en hand medan hen håller butikskassen med den andra. Hörlurar går vanligtvis sönder när de faller till marken och blir trampade på i samband med avlägsnande av ansiktsskydd.

Lokaltapiola har också fått in en mängd rapporter om kaffe och juice som spillts på tangentbord.

- Både vuxna och barn råkar ut för den här typen av olyckor, säger rådgivare Jenni Räsänen från Lokaltapiola.

Denna artikel är en översättning av Silmälasit ja kuulokojeet lentävät maskien mukana roskiin – TYKSin kuulokeskukseen tullut koronavuotena kymmeniä yhteydenottoja skriven av Tarja Hiltunen. Översättningen är gjord av Carl Fahllund.

Diskussion om artikeln