Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

President Joe Biden skärper regler för vapen i USA: "Det här är en epidemi"

Från 2021
Joe Biden till höger och vicepresident Kamala Harris till vänster.
Bildtext President Joe Biden och vicepresident Kamala Harris vill motarbeta vapenvåldet, som kräver 40 000 liv varje år i USA.
Bild: Yuri Gripas / POOL

Efter en rad masskjutningar i USA har pressen på president Biden blivit allt större att göra något åt våldet. I dag kungjorde han sex stycken mindre åtgärder och uppmanade kongressen att stifta strängare vapenlagar.

Per dekret går Biden in för att skärpa reglerna för så kallade spökpistoler ("ghost guns"). Det är pistoler som konsumenten själv monterar ihop och som tillverkas utan serienummer. För att de här ska kunna spåras kräver Biden att de ska förses med serienummer.

Armstöd för pistoler kommer också regleras strängare. Ett dylikt stöd användes till exempel förra månaden, då en man sköt ihjäl tio personer i Colorado. Stödförsedda pistoler ska klassificeras som korta gevär, vilket gör att strängare regler gäller för dem.

Utöver de här åtgärderna beviljar också president Biden mer resurser till myndigheter som motarbetar våld i samhället och myndigheterna ska årligen framställa en rapport över vapensmugglingen i USA.

Sikte på större åtgärder

– Det här en epidemi, för guds skull, och den måste upphöra, sa Biden i sitt tal i Vita husets trädgård.

Politiken kring vapen är ökänt politiserad i USA och president Biden valde att börja med mer moderata åtgärder, som vare sig lever upp till hans kampanjlöfte eller är regelrätta lagändringar.

Men vad mer långsiktiga ambitioner beträffar upprepade Biden än en gång sin avsikt att förbjuda stormgevär och magasin för stora antal patroner.

Biden vädjade till kongressen att stifta strängare lagar, och uppmanade senaten att godkänna tre lagar som representanthuset redan gett grönt ljus för.

– Nog med böner, det där dags att handla.

Källor: AP, Reuters