Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Varlaxuddens popularitet syns också under vardagar: "Vi tänkte att vi skulle vara mer eller mindre ensamma här"

Från 2021
Pinja och Riina sitter och ler vid en öppen eld med havet i bakgrunden.
Bildtext Pinja Vaarala och Riina Launonen njuter av grillade skumkarameller vid Varlaxudden på Emsalö.
Bild: Yle / Fredrika Lindholm

Coronaviruset har fått många att uppskatta friluftslivet mer än tidigare, vilket också märks vid olika friluftsområden i Östnyland. Bland annat har det varit en del problem med rusning vid Varlaxudden på Emsalö.

Där har det vissa dagar varit så mycket folk att det bildats långa köer av parkerade bilar vid vägkanten trots att det finns en parkering intill området.

Klaus Nyfors och Helena Lukkarinen har sommarstuga på en liten holme utanför Emsalö och skulle egentligen komma ner för att kolla isläget vid stugan.

Men då det visade sig att det inte var möjligt att ta sig till stugan bestämde de sig för att hitta på något annat.

- Så vi tänkte att vi kommer hit och tittar, för vi har inte varit här förr, och det är ett fint ställe det här!

Vik vid stenig strand i skärgården.
Bildtext Varlaxudden visade sig från sin bästa sida under torsdagen.
Bild: Yle / Fredrika Lindholm

Nyfors och Lukkarinen berättar att de blev förvånade över att det var så mycket folk vid Varlaxudden.

- Visst blev vi förvånade över hur mycket det var. Det är en vardag och en arbetsdag och vi tänkte att vi skulle vara mer eller mindre ensamma här.

Trots att de besöker ön ofta så kunde de inte uttala sig om det brukar vara mycket bilar där, eftersom de oftast bara åker rakt till sin egen stuga.

- Men om det är så här mycket en dag som den här så kan man bara föreställa sig hur det är en dag då det är ännu finare väder, då skulle man kanske inte vilja vara här, funderar Nyfors.

Helena och Klaus står och ler i skogen.
Bildtext Helena Lukkarinen och Klaus Nyfors har sin sommarstuga på en holme utanför Emsalö.
Bild: Yle / Fredrika Lindholm

Skumkarameller och glittrande hav

Vid en grillplats vid havet sitter Pinja Vaarala och Riina Launonen och grillar skumkarameller. Brasan sprakar, vattnet glittrar i bakgrunden och de har tagit med sig några filtar för att hålla sig varma.

Launonen berättar att hon tidigare varit på Varlaxudden med sin familj och att hon då tyckte det var så fint att hon nu ville visa stället för sin kompis.

- Jag tycker att stället är underbart. Det är så vackert att det nästan ser overkligt ut, berättar Vaarala som besöker Varlaxudden för första gången.

De tycker inte att där varit för mycket folk.

- Grillplatsen var ledig då vi kom och efter det har vi fått vara i lugn och ro. Det har bara kommit några människor och frågat om de får sätta sig här, säger Launonen.

De hade egentligen förväntat sig att där skulle vara mer människor på grund av mängden bilar på parkeringen.

- Vi fick den sista lediga parkeringsplatsen, så mycket bilar var här då vi kom. Så vi hade väntat oss att det skulle vara en massa människor här vid grillplatsen men det verkar som om många kommit hit för att vandra omkring eller för att gå ut och gå med hunden.

Utsikt över havet och skärgården från en bergsklippa
Bildtext Trots att solen sken vid udden kunde man se att det inte var lika soligt ute på havet.
Bild: Yle / Fredrika Lindholm

Kartor över alla friluftsområden

Yle Östnyland ringde också upp Tapio Lepikkö, som är verksamhetsledare på Nylands friluftsområdesförening.

Han berättar att föreningen förstås är glad över att allt fler hittar till de olika områdena men att de samtidigt är medvetna om den belastning som vissa mer populära områden får utstå.

Just på grund av Varlaxuddens popularitet så håller föreningen för tillfället på och planerar fler parkeringsplatser vid udden.

Samtidigt är tanken att området ska bli mer lättillgängligt för rörelsehindrade och att skapa en möjlighet för dem att ta sig till ett närliggande område som kallas Fågelboet.

Utöver det här berättar Lepikkö också att föreningen förnyar sin webbplats och att den kommer att uppdateras med ny information redan nästa vecka.

Tillsammans med kommunerna och Forststyrelsen har föreningen gjort upp kartor med information om alla deras gemensamma friluftsområden, cirka 300 stycken, för att det ska bli mer smidigt att se vad de har att erbjuda.

Samtidigt som kartorna gör det lättare att hitta till de olika områdena tänker man också att de skulle fördela besökarna på flera områden för att undvika rusning på de mest populära.