Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Henrik Borgströms NHL-rättigheter bytte ägare i spelaraffär – Florida skaffade sig förutsättningar för att förstärka laget

Från 2021
Uppdaterad 08.04.2021 21:38.
Henrik Borgström i HIFK:s tröja.
Bildtext I HIFK har Henrik Borgström noterats för 11+8=19 poäng på 27 matcher.
Bild: Matti Raivio/All Over Press

På måndag är det deadline för spelaraffärer i NHL. Många finländare har nämnts i diskussionerna, men den första finländaren som får byta klubb är en högoddsare. Henrik Borgström, som spelar för HIFK, är nämligen i fortsättningen Chicagos egendom.

Den 23-årige hockeyanfallaren Henrik Borgström reserverades sommaren 2016 av Florida i den första omgången. Säsongen 2018–19 blev det 8+10=18 poäng på 54 matcher, men säsongen 2019–20 fick finländaren ingen plats i den nye tränaren Joel Quennevilles lag.

Han valde därför att ta ny sats hemma i Finland och HIFK och skrev därmed inget NHL-kontrakt för säsongen 2020–21. Florida satt dock kvar på Borgströms NHL-rättigheter som nu alltså tillhör Chicago.

Spelaraffären mellan Chicago och Florida

Till Chicago:

Backen Riley Stillman
Anfallaren Henrik Borgström
Anfallaren Brett Connolly
Floridas sjunde draftval 2021

Till Florida:

Backen Lucas Carlsson
Anfallaren Lucas Wallmark

Två svenska NHL-doldisar, Lucas Carlsson och Lucas Wallmark, flyttar från Chicago till Florida.

Florida får förutom Borgström även Brett Connolly, Riley Stillman och ett sjundeval i draften.

Den 28-årige Connolly har haft svårt att få till det i Florida. Säsongens saldo är 2+2=4 poäng på 21 matcher. Två hela säsonger återstår på Connollys kontrakt vars snittvärde är 3,5 miljoner dollar per säsong.

I praktiken är en lönedump biffen i affären. Chicago tar emot Connollys kontrakt i kompensation mot att laget även får två lovande spelare i Borgström och Stillman.

Spelaraffären var knappast Floridas sista för säsongen. Laget har nu nämligen några miljoner upp till lönetaket, vilket gör det möjligt att förstärka laget.

Ristolainen till Florida? Laine till Carolina? NHL-podden analyserar era trejdförslag

27:58

Diskussion om artikeln