Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Kimitoön går mot en nystart efter coronapandemin: ”Viktigt med ett starkare näringslivstänk inom kommunen”

Från 2021
Uppdaterad 09.04.2021 08:29.
Erika Strandberg framför ett träd, en lekpark syns i bakgrunden.
Bildtext Kimitoöns nyvalda kommundirektör Erika Strandberg ser att kommunens roll är att fungera som fackelbärare och visa att det finns ljus i tunneln.
Bild: Isabel Nordberg / Yle
Kimitoöns ledande tjänstemän vill se ett spirande näringsliv på ön - Spela upp på Arenan

Kimitoöns kommun går mot något av en nystart nu då coronapandemin ser ut att lätta. Det säger kommundirektör Erika Strandberg, och hänvisar bland annat till det faktum att kommunen gjorde ett bra ekonomiskt år ifjol.

- Vi visar ett överskott i budgeten och en bidragande orsak till det är att vi lyckades genomföra vissa strukturella förändringar och sy om vår kostym, säger Strandberg, som inledde arbetet som kommundirektör officiellt den 1 april.

En bit av en brygga och ring för repet i Dalsbruks hamn.
Bildtext Området kring Dalsbruk har vuxit kraftigt de senaste åren - ett bevis på att intresset för Kimitoön är stort.
Bild: Amanda Vikman/Yle

Att dessutom coronaläget nu ser ut att förbättras och regeringen planerar en exitplan gör att det enligt Strandberg känns bra att stå vid rodret i kommunen just nu.

Viktigt med klara besked

Strandberg hoppas att regeringen ska komma med klara besked om vad som gäller nu och i framtiden.

Många har haft det tufft under coronaåret, och då det inte har funnits något mål att sträva emot så har orken ibland inte räckt till för alla.

- Nu är det viktigt att det kommer en klar plan för hur vi går vidare och att vi har ett klart mål i sikte, säger Strandberg. Det har för många varit ett tungt år och det är bra om vi igen kan ha ett gemensamt mål att sträva mot.

Två kajaker är uppdragna på en sandstrand, som badar i ljuset av de sista solstrålarna där solen går ner över havet.
Bildtext Skärgården är i ropet för tillfället, vilket också Kimitoön vill utnyttja.
Bild: Benjamin Donner/Aavameri Sea Kayaking

På Kimitoön har restriktionerna inte förorsakat lika stor skada för näringslivet som på andra håll i landet. Yle Åboland kunde tidigare rapportera om företagare som ser med tillförsikt på framtiden.

- Det är viktigt att vi kan förhålla oss positivt till tillvaron trots utmanande tider, säger Strandberg. Här kan kommunen både stödja och hjälpa. Det är viktigt att vi inom kommunen gör vårt bästa för att skapa de förutsättningar som krävs för att ha ett levande näringsliv på ön.

Ny näringslivschef ska ge kommunen ett lyft

Kommunen söker som bäst efter en ny näringslivschef och intresset har varit stort.

Rekryteringen blev aktuell efter att kommunens tidigare utvecklingschef, Gilla Granberg, valde att sluta och gick över till yrkesskolan Axxell.

- Det här är samma tjänst men uppgifterna är lite bredare med siktet inställt på näringslivet med allt vad det innebär, säger Strandberg. Det är roligt att se att många har varit intresserade och att Kimitoöns kommun intresserar som arbetsgivare.

En kanna häller vatten på en hög med euromynt som en planta växer ut från.
Bildtext Kimitoöns nya kommundirektör Erika Strandberg hoppas att nyinvesteringar i kommunen ska leda till ett spirande näringsliv.
Bild: Yle / Mostphotos: josef muellek

Näringslivschefen kommer att jobba sida vid sida med kommundirektören och är en viktig kugge i maskineriet.

- Personen som väljs till jobbet ska jobba för ett bättre näringsliv och stödja de företag som redan nu finns på ön, säger Strandberg. Men personen ska också hitta möjligheter för företagen att växa och försöka hitta nya företag som vill etablera sig på Kimitoön.

Enligt Strandberg är kommunens roll att fungera som fackelbärare och visa att det finns ett ljus i tunneln.

- Skärgården och vårt lugn är just nu i ropet och det ska vi bygga på för att skapa bättre förutsättningar för företagen och invånarna här på ön, säger Strandberg.