Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Riksdagsledningen ingriper inte mot ledamoten Ano Turtiainen för dödshot – talmannen: "Hot på sociala medier är inte riksdagens sak"

Från 2021
Uppdaterad 09.04.2021 12:53.
Ano Turtiainen utan ansiktsskydd, på sin plats i riksdagens plenisal.
Bildtext Ano Turtiainen har som enda riksdagsledamot vägrat bära ansiktsskydd i plenisalen. Han har redan fått många tillsägelser.
Bild: Pekka Tynell / Yle

Riksdagens ledning tar starkt avstånd från riksdagsledamoten Ano Turtiainens våldsretorik, men det blir inga följder för Turtiainen eftersom tweetandet skedde utanför riksdagsarbetet.

Riksdagens talmanskonferens och ledarna för samtliga riksdagsgrupper tar starkt avstånd från riksdagsledamoten Ano Turtiainens våldsretorik. Däremot beslöt de på fredag förmiddag att inte formellt bestraffa honom.

– Vårt enhälliga budskap är att vi inte godkänner någon form av hatretorik eller hot om våld, säger riksdagens talman Anu Vehviläinen.

Men även om Turtiainen i en tweet inför påsk hotade andra riksdagsledamöter med våld väljer riksdagsledningen att inte ingripa formellt.

– Det är inte riktigt riksdagens sak att blanda sig i vad en riksdagsledamot säger utanför riksdagen eller på sociala medier, säger Vehviläinen.

Turtiainen har tidigare uteslutits ur Sannfinländarnas riksdagsgrupp och tilldelats en anmärkning för sitt hotfulla uppträdande i riksdagens café.

Enligt Vehviläinen berörs en riksdagsledamot ändå i första hand av samma lagar som alla andra när det gäller uttalanden som görs utanför riksdagen. Hon säger sig inte känna till om Turtiainens tweet har lett till någon brottsanmälan.

Enligt Svenska Yles uppgifter diskuterade man under mötet också det kontraproduktiva i att tilldela Turtiainen formella anmärkningar eller varningar eftersom de ger honom ytterligare uppmärksamhet.

Turtiainen är en politisk vilde

Turtiainen bildar sin egen enmansgrupp i riksdagen efter att ha blivit utesluten av Sannfinländarna. Han vägrar bära ansiktsskydd i riksdagen med hänvisning till hälsoskäl.

Kritiken mot honom handlar om riksdagsledamöternas rätt att uttrycka sig fritt och utan censur, men också om Turtiainens vägran att bära munskydd. Han uppger hälsoskäl som orsak för egen del men är också principiellt mot munskyddstvång och restriktioner på grund av coronapandemin.

Han har också tidigare mött motstånd för aktiviteteten på sociala medier.

Det finns riksdagsledamöter som ser Turtiainen som en hälsorisk för de övriga ledamöterna i plenisalen. Turtiainen är politisk vilde och sitter längst bak i salen, bakom Sannfinländarna och Samlingspartiets ledamöter. Det finns förslag om att flytta honom till en mer avsides placering på läktaren.

"Redovisningsskyldig endast inför väljarna"

Inför mötet gavs Turtiainen möjlighet att förklara sig. Han meddelade att han är ansvarig endast inför sina väljare, och inte är underställd riksdagens ledning.

Fredagens möte kallar han ett "Tupperwaremöte", och han tar inga order från talmanskonferensen. Svarsbrevet distribuerades också till medierna och hans Twitterkonto.

Det är inte första gången Turtiainen får en utskällning av riksdagens ledning eller riksdagskollegerna. Talmannen Anu Vehviläinen meddelade i mitten av februari att hon hade tillrättavisat Turtiainen för hans "ytterst klandervärda uppträdande".

Då hade han uppträtt osakligt, det vill säga hött med knytnäven mot sin tidigare partikamrat, vicetalman Juha Eerola från Sannfinländarna. Eerola hade under plenum ifrågasatt Turtiainens vägran att bära munskydd i riksdagen.

Grundlagen förpliktar – och skyddar

Vehviläinen hänvisade då till grundlagens paragraf 31: Riksdagsledamöterna skall uppträda sakligt och värdigt och utan att kränka andra.

Det finns inte många disciplinåtgärder i grundlagen mot en riksdagsledamot som bryter mot detta. Talmannen kan påpeka att riksdagsledamoten bryter mot grundlagens paragraf eller förbjuda ledamoten att fortsätta tala.

En riksdagsledamot som upprepade gånger bryter mot ordningen kan tilldelas varning av riksdagen eller utestängas från riksdagens sammanträden för högst två veckor.

Turtiainen har också tidigare angripit riksdagens ledning som enligt honom trampar på grundlagen och skändar riksdagsinstitutionen.

Han hänvisar i stället till den rätt som grundlagen ger till immunitet och yttrandefrihet, speciellt i riksdagens plenum. Endast fängelsestraff gör det möjligt att avsätta en riksdagsledamot, och då krävs två tredjdedelars majoritet.

Turtiainen i kamouflagerock talar med demonstranter mot coronabegränsningar.
Bildtext Turtiainen deltog i mars i en demonstration mot coronabegränsningarna.
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

Turtiainen är invald i riksdagen från Sydöstra Finlands valkrets år 2019. Han uteslöts från Sannfinländarnas riksdagsgrupp och från partiet efter diverse bråk och olämpligt uppträdande på sociala medier.

Ano Turtiainens enmansgrupp i riksdagen har en anställd. Gruppsekreterare är James Hirvisaari, själv tidigare riksdagsledamot.

Liksom flera sannfinländska politiker har Hirvisaari dömts till böter för hets mot folkgrupp efter att ha skrivit ett blogginlägg som skymfade muslimer.

Diskussion om artikeln