Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Marschen mot spännande tider startar nu – måldrottningen Linda Sällström välkomnar ett välspäckat landslagsår och har ett önskemål inför VM-kvalet: "Inte Spanien"

Från 2021
Linda Sällström firar EM-platsen.
Bildtext Linda Sällström gjorde hela tio mål i EM-kvalet och var delad tvåa i skytteligan.
Bild: Yle/Tomi Hänninen

"Spännande tider för finländsk damfotboll", var förbundskaptenens budskap. Nu närmar sig de spännande tiderna. Landskampen mot Österrike blir en fingervisning om Finlands utveckling.

Efter ett succéartat EM-kval breder ett otroligt intressant år ut sig framför fotbollslandslagets fötter. Med start i höst börjar en spännande period med VM-kval och EM-slutspel.

Men först ut: Ett test mot Österrike på söndag kväll.

Hur mycket har Finland egentligen gått framåt på tre år?

– När vi mötte Österrike senast i VM-kvalet 2018 var vi steget efter. Då hade vi framför allt problem med deras fysik. Det blir intressant att se om vi har tagit oss förbi eller om vi fortfarande har att jobba på i jämförelse med dem, säger Linda Sällström till Yle Sporten.

Det blev dubbla förluster mot Österrike i det VM-kvalet – först 0–2 hemma och sen 1–4 borta. Österrike är i likhet med Finland klart för EM nästa år och är rankat 20:e på världsrankningen.

Mest att fila på offensivt

När förbundskaptenen Anna Signeul tog ut truppen förra veckan poängterade hon att Finland har att jobba på. I första hand handlar det om det egna spelet med boll.

– Jag vet inte om Österrike är motståndet som vi tränar det offensiva spelet bäst mot. På förhand är vi inte laget som håller i taktpinnen. De är också bollskickliga och jag räknar med att vi behöver göra en komplett match för att utmana dem, säger Sällström.

– Men det är i det offensiva spelet som vi har mest att fila på. Vårt kollektiva försvarsspel fungerade väldigt bra i EM-kvalet.

Finland firar EM-plats.
Bildtext Efter det succékantade EM-kvalet tittar landslaget framåt.
Bild: Yle/Tomi Hänninen

Sällström blev tungan på vågen i det lyckade EM-kvalet. Hon gjorde tio mål när Finland gick obesegrat genom kvalspelet.

– Våra senaste matcher i Paris blev inställda på grund av coronasmitta i laget. Jag känner mig stark, men är kanske lite ringrostig efter en matchpaus på tre veckor.

Vill slippa Spanien

Landslaget samlades utanför Wien i början av veckan och har tränat i varierande väder. Det snöade under de första dagarna, men under helgen utlovas riktigt fint vårväder.

– All tid tillsammans är guld värd för oss. Nu har förberedelserna inför EM börjat på allvar, men vi har viktiga matcher redan i höst. Det är väldigt bra att vi har tävlingsmatcher före EM. Att spela matcher under press är bra förberedelser inför EM-slutspelet.

VM-kvalgrupperna lottas i slutet av april. Finland finns i den andra seedningsgruppen – och det betyder klart bättre chanser att kämpa om en VM-biljett.

– Förhoppningsvis ger det en lättare lottning. Samtidigt finns det också tuffa lag i tredje seedningsgruppen. Vi kan exempelvis få Portugal igen. Jag hoppas att vi slipper dem den här gången, säger Sällström.

– Vi kan gärna slippa Spanien från första seedningsgruppen. Vi har mött dem förr och de har varit för tekniska och snabba.

VM-kvalet i fotboll

Fotbolls-VM utvidgas till 32 landslag och Europas kvot växer. Åtminstone elva europeiska landslag spelar i nästa VM.

– Det är ändå en väldigt tuff utmaning, men vi har ett gott självförtroende. Vi vann vår grupp i EM-kvalet och förlorade inte en match – varför skulle vi inte ha chansen att gå till VM också?

Landskampen mellan Österrike och Finland startar klockan 21.30 på söndag. Matchen direktsänds på Yle Arenan med finskt referat.

Programmet är inte längre tillgängligt

Diskussion om artikeln