Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Rysk konstnär fick stämpeln ”utländsk agent” – tvingades gå under jorden

Från 2021
Bild av ryska konstnären och läraren Darja Apahontjitj
Bildtext Varje gång Darja Apahontjitj pubicerar sin konst, måste hon nämna att hon är utländsk agent, enigt de ryska myndigheternas beslut.
Bild: Yle / privat

Darja Apahontjitj i S:t Petersburg är en av de fem personer i Ryssland som hittills har tvingats ta på sig stämpeln som utländsk agent. Hon har fört saken till domstol samtidigt som hon har tvingats gå under jorden för att skydda sina barn.

– Jag är fortfarande förvånad, och jag kan fortfarande inte förstå logiken.

När det ryska Justitieministeriet stämplade läraren och konstnären Darja Apahontjitj i S:t Petersburg som utländsk agent den 28 december ifjol förklarade ministeriet aldrig varför. Därför förde Apahontjitj beslutet till domstol.

Ärendet kom upp i rätten för några dagar sedan. Ministeriet förklarade att beslutet togs därför att Apahontjitj fått honorar från utlandet och att hon hållit lektioner på YouTube om feminism.

När den ryska duman stiftade lagen om utländska agenter förklarade man att den ska hindra utländska krafter att blanda sig i Rysslands interna affärer.

Det fanns två kriterier för att stämplas: personen ska bedriva politisk verksamhet och få pengar från utlandet.

I rätten bevisade aldrig Justitieministeriet någon koppling mellan de utländska honoraren och politisk verksamhet.

Finska pengar för en fotoutställning en av orsakerna

– Jag är lärare i ryska för utlänningar på ett franskt institut i Petersburg som finansieras från Paris, säger Apahontjitj. Jag är konstnär och deltog i en fotoutställning i Finland och fick ett honorar från Helsingfors.

– Jag är också feminist och fredsaktivist och precis som alla andra medborgare i Ryssland har jag rätt att uttrycka min politiska åsikt, fortsätter hon.

I rätten bevisade aldrig Justitieministeriet någon koppling mellan de utländska honoraren och politisk verksamhet. Men ministeriet betonade att det inte behöver finnas nån koppling.

Lagen ger därför myndigheterna stora möjligheter att klassa egentligen vilken rysk medborgare som helst som utländsk agent.

– Det är en sorglig utveckling och den har gått oerhört snabbt framåt, säger Apahontjitj. Signalen är att ifall du tar emot en enda euro förlorar du också rätten att uttrycka en kritisk åsikt.

Också feministisk aktivitet bidrog?

Apahontjitj misstänker att myndigheterna valde ut henne på grund av hennes breda profil. På så vis skulle så många som möjligt skrämmas till tystnad.

– Min aktiva feminism spelade säkert en roll, säger hon. På det här viset kunde staten lyfta ett varningens finger till alla som vill engagera sig i feminism.

Varje gång hon publicerar nåt, också på sociala medier, måste hon skriva ut att hon är utländsk agent

Den nya statusen har vänt upp och ner på hennes liv. Fyra gånger om året måste hon redovisa alla sina inkomster, utgifter och verksamhet.

Varje gång hon publicerar nåt, också på sociala medier, måste hon skriva ut att hon är utländsk agent. Ifall hon slarvar blir det böter, men i värsta fall kan hon dömas till två års fängelse.

Hon har också tvingats avstå från jobberbjudanden på grund av sin status.

Nu på hemlig adress av rädsla för barnens framtid

Värst av allt är den trakassering hon blivit offer för.

– I januari knackade polisen på dörren och genomförde en husundersökning som pågick i sju timmar, säger Apahontjitj. Tillslaget hängde ihop med gatuprotesterna efter Aleksej Navalnyjs fängslande.

Polisen klassar henne som vittne i ett brottsfall om blockad av gator under demonstrationen. Men hennes status kan när som helst ändras till den åtalades.

– Jag är ensamstående och jag har blivit rädd för mina barns framtid, säger Apahontjitj. Därför har jag valt att gå under jorden, och bor nu på hemlig adress.

Apahontjitj är i dag pessimist och tror inte att domstolen kommer att slopa hennes status som utländsk agent. Trots det tänker hon föra saken vidare till högsta instans.