Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Finlands vaccineringar kan försenas på grund av åldersgräns för Astra Zeneca

Från 2021
Sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Kirsi Varhila STM:n ja THL:n koronainfossa, VN, 22.10.2020.
Bildtext Kanslichef Kirsi Varhila säger att om den nuvarande åldersgränsen kvarstår finns det en risk att vaccineringstakten blir långsammare än beräknat i Finland.
Bild: Jari Kovalainen / Yle

Om beslutet att vaccinera endast över 65-åringar med Astra Zenecas vaccin kvarstår, riskerar vaccineringstakten att bli långsammare. Inom EU varierar åldersgränserna för Astra Zenecas vaccin. THL väntas komma med nya rekommendationer nästa vecka.

Kanslichef Kirsi Varhila sade i dag på regeringens presskonferens att rekommendationen att ge Astra Zenecas coronavaccin till endast över 65-åringar, kan göra att vaccintäckningen inte nås i den takt som man beräknat. THL väntas komma med nya rekommendationer nästa vecka.

– Vaccinet har ursprungligen bedömts vara ett vaccin som kan användas för hela befolkningen och vi har stora leveranser på kommande. Om den nuvarande åldersgränsen kvarstår finns det en risk att vaccineringstakten blir långsammare än beräknat.

Varhila sade att det är EU som satt upp målsättningen att 70 procent av befolkningen ska vara vaccinerad i juni.

Enligt henne uppskattar man för tillfället att 70 procent av den arbetsföra befolkningen i Finland kan vara vaccinerad i juli eller augusti.

Det här väntas ske om de utlovade vaccinleveranserna blir så stora som man beräknat och om man kan använda sig av Astra Zenecas vaccin i någon utsträckning.

Det var tidigare den här veckan som THL meddelade att vaccineringarna med Astra Zenecas coronavaccin fortsätter enligt tidigare direktiv i Finland, alltså till personer i åldern 65–69.

Läget inom EU varierar

Varhila säger att man hoppas på en gemensam åldersgräns på Astra Zenecas vaccin inom EU. För tillfället finns det olika åldersgränser i olika länder.

Den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA meddelade förra veckan att det finns ett möjligt samband mellan vaccinet och blodproppar, men att riskerna för komplikationer är ytterst sällsynta. Enligt EMA är nyttan med vaccinet större än riskerna.

Social- och hälsoministeriets och Institutet för hälsa och välfärd THL diskuterar för tillfället Astra Zenecas vaccin och utvärderar nu befintliga data för att granska fördelar och risker med vaccinet.

Myndigheterna ska samlas nästa vecka för att ta ställning till hur man går vidare med Astra Zeneca-vaccinet.

Hur ska det gå med den andra dosen?

Den stora frågan som många väntar sig få svar på är hur de ska gå med dem som är under 65 år och redan fått en dos av Astra Zenecas vaccin – i fall den nuvarande åldersgränsen hålls kvar.

I går sade Institutet för hälsa och välfärds överläkare Taneli Puumalainen att även den frågan ska diskuteras nästa vecka inom THL. Inom Europa har länder tagit olika beslut i frågan.

Sverige och Frankrike

I Sverige rekommenderas Astra Zeneca för över 65-åringar för tillfället. Statsepidemiologen Anders Tegnell sade till Sveriges Radio att vårdpersonal som är under 65 år och som bara fått en dos av Astra Zeneca, kan behöva ta två nya doser av ett annat vaccin.

Enligt Tegnell är det nämligen osäkert om man får det skydd man behöver i fall man kombinerar olika vaccin sinsemellan.

I Frankrike meddelade hälsomyndigheterna under torsdagen att alla de under 55-åringar som fått första dosen av Astra Zenecas vaccin, ska få sin andra dos med Pfizer-BionTech eller Modernas vaccin.

Jean-Daniel Lelièvre, som är expert på hälsomyndigheten, säger till Franceinfo att man även vid tidigare använt sig av två olika vaccin för att bekämpa olika virus och enligt honom har det då varit en fungerande vaccinstrategi.

Enligt Lelièvre har det fungerat bra och gett bättre immunförsvar än då man använt samma vaccin två gånger.

Även Tyskland har infört en liknande rekommendation som Frankrike, även om landets åldersgräns för Astra Zenecas vaccin är 60 år.

I Italien rekommenderas Astra Zenecas vaccin endast för över 60-åringar. Hälsomyndigheterna har ändå meddelat att de under 60-åringar som redan fått en första dos av Astra Zenecas vaccin, även kan ta andra dosen av vaccinet.

Källor: Reuters, Sveriges Radio, Franceinfo