Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Semifinaldags i cupfotbollen på lördag – regerande mästaren HJK favorit mot fjolårets cupfinalmotståndare FC Inter

Från 2021
HJK firar cupguld.
Bildtext Så här såg det ut då HJK firade sitt cupguld i fjol.
Bild: Jaakko Stenroos/All Over Press

Finalplatserna i den finländska fotbollscupen avgörs på lördag. I Helsingfors möts fjolårets finallag HJK och FC Inter, medan KuPS och FC Honka gör upp om den andra finalplatsen i Kuopio.

HJK går in som knapp favorit till sin semifinalmatch mot Inter. Åboklubben har slutat tvåa i ligan under de två senaste åren, och förlorade i fjolårets cupfinal åt HJK med 0–2.

HJK vann i fjol cupen redan för fjortonde gången, medan Inter vunnit cupen två gånger.

Både HJK och Inter klarade cupens gruppspel utan förluster. HJK spelade oavgjort mot FC Lahti och slog både HIFK och KTP. I kvartsfinalen vann HJK på nytt över HIFK med 3–0 och säkrade sin semifinalplats.

Inter har vunnit över Honka och IFK Mariehamn, samt över SJK efter förlängning i kvartsfinalen. Laget har under sin spanske tränare Jose Riveiro försvarat felfritt, och ännu inte släppt in ett enda mål i cupen.

Honka jagar finalplats i Kuopio

Honka avancerade till lördagens semifinal genom att besegra PK-35 i kvartsfinalen efter straffar. Honkas målvakt Tim Murray tog två av straffarna, och lika fina tag av honom kan behövas ifall Honka ska fixa finalplatsen.

– Vårt spel i cupen har visat en stigande trend. Ännu i gruppspelet sökte vi ett gemensamt spelsätt, men det är naturligt då man kör in nya spelare och ett nytt spelsätt. Framför allt våra snabba anfall har förbättrats, kommenterar Honkas mittfältare Duarte Tammilehto på ligans webbplats.

– Detta är en tuff utmaning för oss. KuPS har framför allt taktiskt ändrat på mycket jämfört med förra året. Vi måste pressa dem ordentligt. Laget är hårdare än de klubbar vi senast spelat mot, men jag tror vi har en bra chans att vinna, säger Tammilehto.

KuPS vann sin grupp efter segrar över Ilves, SJK och AC Oulu, och avancerade direkt in bland de åtta främsta i cupen. I kvartsfinalen vann KuPS över Gnistan med klara 5–0. Framför allt Santeri Haarala som gjort tre mål har varit i form.

KuPS-tränaren Simo Valakari är förväntansfull inför semifinalen.

– Vi behöver inte ändra på någonting, och det krävs inga mirakel. Vi behöver bara göra de rätta sakerna. Detta är en stor möjlighet för oss, och lördagen blir en fantastisk dag, säger Valakari.

Simo Valakari.
Bildtext Simo Valakari får sin första stora utmaning som KuPS-tränare.
Bild: imago/Digitalsport/ All Over Press

Lördagens semifinaler i Finlands cup:

15.00 KuPS – FC Honka i Kuopio
18.00 HJK – FC Inter i Helsingfors

Finalen spelas 8 maj.

Diskussion om artikeln