Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Ännu en företagare börjar jobba på jordpiren i Ingå – planerna på större gästhamn skjuts fram

Från 2021
Jordpiren i Ingå en sommardag då det finns verksamhet på piren med uteservering.
Bildtext Så här såg det ut på jordpiren i Ingå småbåtshamn sommaren 2020. Drinkbaren fanns i den svarta containern och bakom den skymtar hamnkontoret bakom de vita toaletterna.
Bild: Marica Hildén / Yle

En ny företagare etablerar sig på jordpiren i småbåtshamnen i Ingå kyrkby i sommar. Företaget som sköter hamnkontoret meddelar att de kan utveckla verksamheten först sommaren 2022.

Firma Fredrik Holmström får hyra ett område på jordpiren i småbåtshamnen för en glasskiosk.

Kommunstyrelsen godkände offerten den 12 april och kommundirektören ska göra ett markarrendeavtal med företagaren.

Nytt avtal om hamnkontoret

Bolaget Villa Barö skötte gästhamnskontoret med café i en container på jordpiren sommaren 2020.

Bolaget har skickat ett brev till kommunen där ägarna meddelar att bolagets verksamhet kan utvidgas först sommaren 2022. Bolaget planerade bland annat att tillsammans med kommunen försöka öka antalet båtplatser i gästhamnen.

Bolaget hade även planer på att öppna en klädbutik på området sommaren 2020, men de planerna gick inte att genomföra på grund av coronaepidemin. Bolaget har nu meddelat kommunen att de inte kommer att öppna en klädbutik på piren.

Kommunstyrelsen beslöt (12.4) att kommundirektören ska göra upp ett nytt tidsbundet samarbetsavtal med Villa Barö om skötseln av hamnkontoret. Styrelsen beslöt också att man funderar på hur jordpiren ska utvecklas då coronaepidemin är över.

Första containern sommaren 2020

Det första företaget, en drinkbar, inledde sin verksamhet på jordpiren sommaren 2019.

Följande sommar tog Villa Barö över hamnkontoret, men alla planer kunde inte förverkligas på grund av coronapandemin. Tanken var att ha hamnkontoret i en container och klädbutiken i en annan. Från och med sommaren 2021 skulle det finnas verksamhet i tre containrar: café/restaurang och hamnkontor, kiosk och klädbutik.

Coronapandemin ledde till att bolaget sommaren 2020 enbart skötte hamnkontoret där det också fanns ett café.