Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Brittiska hovet: Prins Philip har dött

Från 2021
Uppdaterad 09.04.2021 16:19.
Programmet är inte längre tillgängligt
Prins Philip är död – en framstående militärkarriär fick ge vika för kungliga uppdrag - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Prins Philip, hertigen av Edinburgh är död. Drottning Elizabeth II:s make sedan 1947 avled på fredag morgon, meddelar det brittiska hovet på sin webbplats.

Prinsen uppges ha avlidit fridfullt i Windsor Castle.

"Det är med stor sorg som hennes majestät Drottningen har gett besked om sin älskade makes bortgång.", skriver det brittiska hovet i ett pressmeddelande och på Twitter.

I mitten av februari togs prins Philip in på sjukhus i London där han vårdades för en infektion och för hjärtproblem. Ungefär en månad senare fick han lämna sjukhuset.

Efter beskedet om prins Philips död höll den brittiska premiärministern Boris Johnson ett kort tal utanför Downing Street. Han tackade prinsen för allt han gjort för landet och sa att hela Storbritannien nu sörjer tillsammans med drottning Elizabeth.

– Framför allt kommer vi komma ihåg hertigen för hans orubbliga stöd för hennes majestät drottningen, sa Johnson.

Republikens president Sauli Niinistö framförde sina kondoleanser till drottning Elibeth och den brittiska kungafamiljen på Twitter.

Föddes som prins av Grekland och Danmark

Prins Philip föddes den 10 juni 1921 på Korfu som prins Philippos av Grekland och Danmark. Hans föräldrar var den grekiske prinsen Andreas och hans maka prinsessan Alice av Battenberg.

År 1922 tvingades Andreas äldre bror kung Konstantin I abdikera från Greklands tron, och den ännu inte tvåårige Philippos familj måste gå i exil ombord på ett brittiskt krigsfartyg. Den lille prinsen hann vistas i både Frankrike och Tyskland innan Storbritannien för gott blev hans hemland.

Gjorde karriär i flottan

Prinsen gick i skola i Gordonstoun i Skottland, utsågs till kapten i cricketlaget, var aktiv i den lokala kustvaktsenheten och blev en entusiastisk roddare och seglare.

Han ryckte in i Royal Navy i maj år 1939 och tjänstgjorde under de första krigsåren som kadett på olika fartyg i Indiska oceanen och Medelhavet.

Så följde befordran till officer, och redan hösten 1942 kunde Philip titulera sig First Lieutenant och andre man i befälsordningen på jagaren HMS Wallace – en av flottans yngsta officerare i så betydande ställning. Som andreman på en större jagare, HMS Whelp, var han närvarande vid Japans kapitulation den 2 september 1945.

Redan 1939 hade tycke uppstått mellan 18-årige Philip och den blott 13-åriga prinsessan och tronföljaren Elizabeth. De båda ungdomarnas relation fördjupades under krigsårens prövningar, och den 20 november 1947 gifte de sig i Westminster Abbey.

Prins Philip och prinsessan Elizabeth i sina bröllopskläder.
Bildtext Prins Philip och dåvarande prinsessan Elizabeth gifte sig år 1947. Paret har alltså varit gifta i över 70 år.
Bild: ANL / Daily Mail / Shutterstock / AOP

Philip hade innan dess övergått från den grekisk-ortodoxa kyrkan till den anglikanska och avsagt sig rätten till Greklands och Danmarks kronor.

Under de första åren som äkta man fortsatte Philip sin sjömilitära karriär. Han hade avancerat till kommendörkapten då hans svärfar, kung Georg VI, oförmodat avled i februari 1952. Den blott 25-åriga Elizabeth tillträdde som drottning.

Drottningens lojala stöd

Vid Elizabeths kröning 1953 lovade Philip att vara sin makas trofasta tjänare, eller "liege man of life and limb", som det oöversättliga engelska uttrycket lyder. Hans uppgift blev att stödja statschefen i hennes syssla, och den uppgiften skötte han lojalt de följande åren.

Då Philip i maj 2017 drog sig tillbaka från de offentliga plikterna hade han hållit nära 5 500 tal, författat 14 böcker och gjort 637 solobesök i utlandet, förutom de hundratals visiter han avlagt i sällskap med drottningen. Kalenderbitarna har räknat ut att han utförde mer än 22 000 offentliga uppdrag.

Dessutom var han medlem i, ordförande för eller beskyddare av närmare 800 organisationer, främst inom områden för teknisk forskning, miljövård och naturskydd.

99-åriga prins Philip i hög grå hatt och uppklädd.
Bildtext Prins Philip var festligt klädd i samband med en fest på Buckingham Palace i London 2017.
Bild: AFP / Lehtikuva

"Han tålde att skrattas åt men mera hedras ändå"

Kravet att framstå som värdig, vänlig, social och intresserad i alla sammanhang var inte lätt, och då och då väckte Philip pinsam uppmärksamhet med mindre lyckade skämt. Men han förmådde skämta bort sina egna tabbar, och när han vid ett av sina sista framträdanden i maj 2017 kallade sig "världens mest erfarne minnestavleavtäckare" ("world's most experienced plaque-unveiler") fick han verkligen skrattarna på sin sida.

Ofta glömmer man att han var mannen som gav upp sin självständighet och en lovande militärkarriär för att bli sin hustrus stöd. Den forne sjöofficeren måste ständigt låta sina egna önskemål och drömmar underordnas ämbetsplikten.

Då han kom in i brittiska kungahuset var händelserna år 1936 ännu i färskt minne. Då hade Elizabeths far plötsligt blivit kung efter storebror Edward VIII, som avsagt sig tronen för att kunna gifta sig med den frånskilda amerikanskan Wallis Simpson. Det steget sågs av många som ett svikande av plikterna mot nationen – och det är kanske ett skäl varför Elizabeth sett till att uppfylla dessa plikter fullt ut.

Prins Philip på ett skeppsvarv - Spela upp på Arenan

Ingrid Seward, redaktör för tidskriften Majesty Magazine, sa inför Philips 99-årsdag i juni 2020 att prinsens betydelse för Elizabeths tid som drottning och för hela monarkin varit ofantlig.

Han har på ett subtilt vis utformat drottningens regeringsperiod, trots att folk inte begriper det. Han har lyckats göra saker utan att synas, och det är vad han vill, konstaterade Seward.

Åtta barnbarn

Prins Philip och drottning Elizabeth har fyra barn – tronföljaren prins Charles (f. 1948), prinsessan Anne (f. 1950) prins Andrew (f. 1960), och prins Edward (f. 1964) – åtta barnbarn och tio barnbarnsbarn.

Diskussion om artikeln