Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Kulturbranschen är besviken på exitplanen: “Vi har nedprioriterats igen”

Från 2021
Uppdaterad 12.04.2021 11:10.
En kvinna omgiven av röda sammetsstolar i en biograf.
Bildtext Nu öppnar restauranger och barer medan man låter oss vara stängda, säger Matilda von Weissenberg på Esbo stadsteater. Bilden är från Nantes i Frankrike där biografer och teatrar fått öppna igen.
Bild: AFP / Lehtikuva

Besvikelsen på regeringens exitplan är stor inom kultur- och evenemangsbranschen. Varför får restaurangerna öppna bland de första trots att antalet coronasmittade blev uppenbart färre när de stängde, medan teatrarna får vänta igen, frågar sig Matilda von Weissenberg på Esbo stadsteater.

– Det är orättvist att konst- och kulturbranschen inte behandlas i samma veva som restaurangerna när det gäller öppningar, säger Matilda von Weissenberg, som är ekonomi- och förvaltningschef på Esbo stadsteater.

Inget tyder på att restaurangerna skulle vara säkrare än till exempel teatrarna, påpekar hon.

– Tvärtom, se bara på siffrorna. Vi tvingades stänga teatern i november men siffrorna gick inte ner förrän på våren, i princip först efter att restaurangerna och barerna hade stängt.

– Nu öppnar restauranger och barer medan man låter oss vara stängda. Det är inte logiskt.

En mörkhårig kvinna med glasögon.
Bildtext Matilda von Weissenberg på Esbo stadsteater är besviken på regeringens exitplan.
Bild: Juuso Westerlund

"Speglar politikernas syn på kulturen"

von Weissenberg känner besvikelse trots att hon inte heller hade höga förväntningar på exitplanen.

– Överlag har våren bjudit på många besvikelser när det gäller hur man ser på konstens och kulturens roll i samhället. Det här speglar en allmän uppfattning på en politisk nivå om vad konstens betydelse är, och det är ännu mer deprimerande.

Jag tycker att det ska vara prioritet nummer att öppna de branscher som varit stängda längst

― Matilda von Weissenberg

När teatrarna stängdes ner i november sade beslutsfattarna att det var en tillfällig lösning för att få ner antalet smittofall. Det talades också om att man senare skulle se över helheten och nödvändigheten av de, ur mångas perspektiv, ganska drastiska åtgärderna.

– Det här har blivit en vana där beslutsfattarna fortfarande bara tittar på att siffrorna inte har gått ner tillräckligt. Vi har helt glömts bort. Jag tycker att det ska vara prioritet nummer att öppna de branscher som varit stängda längst.

När tror du att teatrarna kan öppna upp igen?

– Det är ganska oklart. Jag har förstått att kanske i juni, kanske i augusti eller kanske i september. Esbo stadsteater har fortfarande föreställningar planerade i juni.

Juhani Merimaa
Bildtext Juhani Merimaa på rockklubben Tavastia är mest intresserad av när restriktionerna helt och hållet kan hävas.

Rockklubben Tavastias vd Juhani Merimaa säger å sin sida att man är klar att öppna så fort det går, trots att det ur affärssynvinkel inte är lönsamt. Det som intresserar honom är när restriktionerna kan hävas helt och hållet och när man kan övergå till normal verksamhet.

– Det är en nyckelfråga när det gäller att kunna återfå vår affärsverksamhet och kunna planera verksamheten överlag.

De flesta band Tavastia försöker boka frågar vilken kapacitet rockklubben har på sommaren och gör en bedömning av om det lönar sig att komma.

– Om kapaciteten är väldigt liten är det många som gör den bedömningen att det inte lönar sig att komma.

– Därför är det väldigt relevant för oss att kunna veta exakt hur många kunder vi kan ta in och hurdana begränsningar som gäller.

Merimaas bedömning är att Tavastia kan återgå till ett normalläge kanske någon gång i höst eller nästa vår.

"Ruisrocks öde avgörs denna månad"

Merimaa är också medarrangör för festivalen Ruisrock, och också för sommarfestivalernas del är frågetecknen fortfarande många för de festivaler där publiken rör sig fritt på området.

– Vi måste ta beslut kring om vi kan ordna senast inom den här månaden, säger Merimaa.

Stuba Nikulan muotokuva, jossa tämä istuu lattialla nojaten valkoiseen tiiliseinään.
Bildtext Stuba Nikula, chef för Helsingfors evenemangsstiftelse är kritisk till exitplanen.
Bild: Pia Inberg

Stuba Nikula som är chef för Helsingfors evenemangsstiftelse säger att det enda som är bra med exitplanen är arrangörerna nu får veta när publiken tros vara vaccinerad.

– För vår del ser det ut som att nästan alla kommer att ha fått en första vaccindos ett par veckor innan Helsingfors festspel, som ordnas den tredje veckan i augusti. Men för de sommarevenemang som arrangeras i juni eller juli är exitplanen till ingen nytta.

Ur evenemangsbranschens synvinkel har beslutsfattarna inte kommit mycket framåt sedan mars i fjol, menar Nikula.

– Nästan inget har hänt sedan dess. Vi har fortfarande samma begränsningar trots att vi vet så mycket mer om sjukdomen. Efter att folk har blivit vaccinerade handlar det inte längre om att rädda liv eller att inte belasta sjukhusen som i början, säger Nikula och fortsätter:

– Man gör inte heller någon skillnad mellan utomhus och inomhusevenemang i begränsningarna. Vi vet att risknivån är lägre utomhus jämfört med inomhus. Varför beaktar man inte det?

Diskussion om artikeln