Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Domaren som ville ha Haalands autograf stängs av i hemlandet – här är orsaken till udda scenerna: "Går till ett ädelt ändamål"

Från 2021
Uppdaterad 09.04.2021 17:29.
Octavian Sovre blickar mot planen med flaggan i hand.
Bildtext Octavian Sovre stoppas från nästa omgång i den rumänska ligan.
Bild: imago images/sport pictures-Razvan Pasarica/ All Over Press

När den assisterande domaren Octavian Sovre i veckans Champions League-kvartsfinal jagade superstjärnan Erling Braut Haalands autograf höjde en hel fotbollsvärld på sina ögonbryn. Senare har en förklaring till de märkliga scenerna avslöjats – men i hemlandet stängs domaren av.

Minst sagt ovanliga bilder kablades ut från spelartunneln efter den första kvartsfinalen mellan Manchester City och Borussia Dortmund.

Det rumänska domarteamet var redan i blåsväder under själva matchen, och efter slutsignal passade den assisterande domaren Octavian Sovre att skaffa sig Haalands namnskrift på sina gula och röda kort.

– Domarna kan vara fans men man kan inte göra så där framför andra spelare. Det ser inte bra ut, utbrast engelska BT Sports expert Owen Hargreaves.

Senare under veckan kom en förklaring till domarens agerande. Rumänska tidningen Gsp berättade att Sovre redan i flera års tid samlat på souvenirer från fotbollsspelare, som han sedan auktionerat ut för att hjälpa människor med autism. Det var också syftet med underskrifterna på korten.

– De signerade gula och röda korten som min gamla dagiskamrat Octavian Sovre donerade till vår SOS Autism Bihor-enhet kommer att användas för ett ädelt ändamål, bekräftade Simona Zlibut, ledare för det akutella vårdhemmet för personer med funktionshinder, för The Guardian.

Stängs av i hemlandet

Men Sovre har också hunnit bli bestraffad för händelserna. Den rumänske journalisten Emanuel Roşu skriver på Twitter att den assisterande domaren stängs av i den inhemska fotbollsligan.

Sovre kommer inte att finnas med i den avslutande omgången av den rumänska ligans grundserie.