Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

HBL:s nya uppgifter om Pohjola-Norden: Generalsekreteraren höll släktskap hemligt då han anställde ny personal

Från 2021
Michael Oksanen.
Bildtext Michael Oksanen säger att han borde ha informerat om släktskapet till den rekryterade. (Arkivbild från 2019)
Bild: Amanda Vikman/Yle

Det finns nya uppgifter om betänkligheter kring föreningen Pohjola-Nordens generalsekreterare Michael Oksanen. Hufvudstadsbladet (HBL) avslöjar att han har rekryterat en släkting utan att informera vidare om släktskapet.

Michael Oksanen är sedan en tid tillbaka avstängd från sin tjänst som generalsekreterare för föreningen Pohjola-Norden. Han misstänks ha fifflat med pengar och därför genomförs en specialrevision.

Enligt nya uppgifter i HBL har Oksanen i fjol rekryterat en expert på skolfrågor till föreningen. Den rekryterade hör till Oksanens närmaste släkt och det har han inte berättat för Pohjola-Nordens styrelse.

Kritik från styrelse och expertis

Styrelsens vice ordförande Christel Liljeström (SFP) säger till HBL att Oksanen borde ha spelat med öppna kort och berättat om släktskapet.

Också en expert på frågor om korruption, professor emeritus Ari Salminen, bedömer i tidningen att Oksanens agerande är betänkligt och att han borde ha informerat styrelsen om att den som rekryteras, utan öppet ansökningsförfarande, är en nära släkting.

Michael Oksanen säger själv till tidningen att han borde ha berättat om släktskapet och att det handlar om ett misstag från hans sida.

Enligt HBL:s rapportering finns det också oklarheter kring finansieringen av den rekryterade skolexpertens lön.

Diskussion om artikeln