Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Henriksson ställer upp för omval som SFP:s ordförande – "det är det finaste uppdraget man kan ha"

Från 2021
Uppdaterad 10.04.2021 16:39.
anna-maja henriksson
Bildtext Anna-Maja Henriksson ställer upp för omval i vår
Bild: Silja Viitala / Yle

Svenska folkpartiets (SFP) ordförande, justitieminister Anna-Maja Henriksson vill fortsätta leda partiet. Hon ställer upp för omval vid partidagen i slutet av maj.

Det är det finaste uppdraget man kan ha, säger Henriksson till Svenska Yle, som svar på frågan varför hon vill fortsätta att leda partiet.

- Nu när vi sitter i regeringen upplever jag att det fortfarande finns väldigt mycket att göra. Finland är förtjänt av att SFP växer, det är till hela landets fördel, säger Henriksson.

Knappast någon motkandidat

Hon tror inte att hon får några motkandidater för posten.

- Nog skulle jag bli ganska förvånad om det skulle dyka upp motkandidater i det här skedet när vi går mot ett kommunalval och vi är mitt inne i en coronakris. Vi har en väldigt bra stämning internt i partiet, så jag har inte hört om något sådant, men man vet ju aldrig.

"Redo för vad som helst"

Anna-Maja Henriksson sade i samband med rabaldret som bröt ut då kommunalvalet måste flyttas fram att hon gick igenom en av sina svåraste tider i politiken. På frågan om hon nu är redo för nya, svåra perioder svarade Henriksson så här:

- Jag tror nog att jag är redo för vad som helst. Det är klart att det har varit jättetunga veckor och tider, men jag har fått mycket uppbackning och respons. Vi är alla människor och man måste ibland kunna medge att krafterna tryter. Men jag har kommit igen, och det fysiska illamående jag hade för en tid sedan är över. Jag är stark både fysiskt och mentalt, intygade Henriksson.

Mål att få över 5 procent av rösterna

Henriksson vill se SFP växa som parti och hon hoppas att partiet får över 5 procent av rösterna i kommunalvalet. Hon vill satsa på ett företagarvänligt samhällsklimat, det nordiska samarbetet, mänskliga rättigheter och ett tvåspråkigt Finland, heter det i ett pressmeddelande tidigare på lördagen.

Anna-Maja Henriksson har lett partiet sedan år 2016. SFP håller partidag den 29–30 maj.