Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Inbrott i källar- och förrådsutrymmen förekommer varje dag i Sydvästra Finland – en bieffekt av coronapandemin

Från 2021
Vindsskrubb med bråte.
Bildtext Illustrerande arkivbild. Många inbrott har gjorts i förrådsutrymmen det här året.
Bild: Håkan Bewert / Most Photos

Bara under det här året har Polisinrättningen i Sydvästra Finland fått över 180 anmälningar om inbrott i förråd och källare. Flest inbrott har polisanmälts i centrum av Åbo, Björneborg och Raumo.

Det här framkommer i ett pressmeddelande av Polisinrättningen i Sydvästra Finland.

– I en polisanmälan kan det nämnas flera, ibland alla husbolagens förråd. Det här betyder att det i verkligheten handlar om åtminstone cirka 500 förråd, säger kriminalöverkonstapel Markku Kuisma vid Polisinrättningen i Sydvästra Finland i pressmeddelandet.

Enligt Kuisma handlar inbrotten om en bieffekt av coronapandemin.

– Det har varit betydligt fler inbrott nu än normalt. När flera mindre företag har varit stängda de senaste veckorna, så finns där heller inte mycket att stjäla. Därför har inbrottstjuvarnas uppmärksamhet riktats mot privatpersoners egendom, säger Kuisma.

Tjuvarna far iväg med i princip allt

I praktiken görs det inbrott i förrådsutrymmen varje dag. Främst sker inbrotten nattetid, och tjuvarna tar med sig allt från toalettpapper till muminmuggar. Andra saker som anmälts som stulna är bland annat kärl, alkohol, sport- och fiskeredskap, elektronik, smycken, bildäck och verktyg. Också leksaker, kläder och skor har anmälts som försvunna.

– Egentligen har allt som går att sälja eller använda för eget bruk tagits från förråden, säger Kuisma.

Särskilt utsatta ställen är i städernas centrum i Åbo, Björneborg och Raumo. I Åbo har särskilt många polisanmälningar gjorts i stadsdelen Runosbacken.

Gör en polisanmälan – lista de saker som försvunnit

Polisen uppmanar alla att anmäla inbrotten. Det lönar sig att regelbundet besöka förrådsutrymmen så att eventuella stölder eller andra skador uppdagas så fort som möjligt.

Polisen i Sydvästra Finland har gripit åtminstone en aktiv tjuv i området. Personen misstänks för flera inbrott i förrådsutrymmen i Åbotrakten den senaste tiden.

Diskussion om artikeln