Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Brittisk rättsläkare slår fast att den ryske affärsmannen Glusjkov ströps av "oidentifierad person"

Från 2021
Nikolaj Glusjkov på det foto som brittisk polis offentliggjorde några dagar efter Glusjkovs död, då fallet redan började utredas som ett mord.
Bildtext Nikolaj Glusjkov på det foto som brittisk polis publicerade några dagar efter Glusjkovs död, då fallet redan började utredas som ett misstänkt mord.
Bild: AFP / Lehtikuva

Den ryske affärsmannen och Putin-kritikern Nikolaj Glusjkov som hittades död i sitt hem i London i mars 2018, hade blivit strypt. Det omdömet har nu presenterats av rättsläkare för en domstol i London.

Två år efter att Glusjkov hittades död i sitt hem i sydvästra London bekräftas de omedelbara misstankarna om att han inte begick självmord, utan blev mördad.

På fredagen fick en domstol i London höra att det finns bevis som tyder på att någon försökt iscensätta mordet som ett självmord.

Rättsläkaren Chinyere Inyama slog fast att Glusjkov av allt att döma mördats. Det rapporterar bland annat BBC.

De skador som räknas upp i obduktionsrapporten kan mycket väl ha åsamkats genom "ett nackgrepp bakifrån med gärningsmannen ståendes bakom offret", lyder Inyamas omdöme.

Det var Glusjkovs dotter som hittade honom död i hemmet i New Malden, sydvästra London. Här var brittisk antiterrorpolis redan på plats den 15 mars 2018.
Bildtext Det var Glusjkovs dotter som hittade honom död i hemmet i New Malden, sydvästra London. Här var brittisk antiterrorpolis redan på plats den 15 mars 2018.
Bild: EPA-EFE/WILL OLIVER

Glusjkov flydde från Ryssland efter att han blivit anklagad för bedrägeri under sin tid som biträdande direktör för det statliga ryska flygbolaget Aeroflot.

Flera år efter att han hade flytt till Storbritannien blev han dömd till åtta års fängelse i Ryssland för att ha stulit 123 miljoner dollar från Aeroflot.

Redan 2010 beviljades han politisk asyl i Storbritannien och under sin tid där blev han en allt starkare Putin-kritiker.

Glusjkov var god vän med oligarken Boris Berezovskij, som hittades hängd i sitt hem i Berkshire 2013. Glusjkov trodde aldrig att Berezovskij hade dött för egen hand.

Källor: Reuters, BBC, TT, Yle

Diskussion om artikeln