Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Nina Ahopalo rökte i 36 år men lyckades sluta på grund av covid-19 – "Det var en del av min identitet, och jag var säker på att jag aldrig skulle sluta"

Från 2021
En hand håller i en tänd cigarett. Svart bakgrund.
Bildtext Under det senaste året har 15 procent av de som slutat röka, slutat på grund av covid-19.
Bild: Christian Bruna

Enligt en studie har tusentals finländare slutat röka på grund av covid-19. Nina Ahopalo är en av dem.

Rök. Det fanns överallt under Nina Ahopalos barndom. På allmänna platser, restauranger och hemma.

På utedasset fanns det en askkopp där mormor lämnade korta tobaksstumpar. Ahopalo var 11 år då hon smet till utedasset, lade en av fimparna mellan fingrarna och tände på.

Då började det kärleksförhållande som skulle vara i 36 år.

- Rökning blev en del av min identitet. Jag var säker på att jag aldrig skulle sluta, säger den nu, 47-åriga Ahopalo.

Ahopalo har nu varit rökfri i ett halvt år. Då hennes oro för den egna hälsa växte, började kärleken till cigaretterna vackla, men det var coronaviruset som tvingade Ahopalo att ta sig själv i kragen.

Förra året slutade tusentals finländare att röka på grund av covid-19

Enligt en studie gjord i oktober år 2020 slutade 15 procent av de som slutat röka på grund av covid-19. Det är över 10 000 personer.

Rökning ökar risken för en allvarlig covid-19-infektion. Då man rökt länge försvagas funktionen i lungornas slemhinnor vilket gör lungorna mer sårbara för skador orsakade av viruset.

- Vid allvarliga fall av lunginflammation är lungskadorna värst bland rökare, säger Jukka Pitkänen, överläkare på Terveystalo.

Tanken om att sluta röka slog Ahopalo för några år sedan, men att ge upp en så älskad vana kändes omöjlig. Att sluta förblev endast en tanke.

Men för ett år sedan, då covid-19 gjorde sin entré på världsscenen, började tankarna kännas mer realistiska.

Då rökte Ahopalo en och en halv ask per dag, och hon började oroa sig för sina lungors hälsa.

- Livet var ett enda hostande, harklande och slem hela tiden. Jag tänkte då, att om jag får covid-19 och hamnar på sjukhus, då dör jag, säger Ahopalo.

Med sin mans stöd beslöt sig Ahopalo till slut för att försöka bli av med sitt beroende.

Hon prövade först ett läkemedel som hindrar nikotin från att skapa en känsla av njutning och som gör så att rökning känns obehagligt. Men det hjälpte inte.

- Då gick jag över till att använda min viljestyrka och ersättande nikotinpreparat, säger Ahopalo.

"Det känns som om jag skulle ha nya lungor"

Då den sista cigaretten var fimpad, förändrades Ahopalos mående snabbt till det bättre. Hon slutade hosta, och syret började igen flöda genom hennes lungor.

Den psykiska bördan var ändå stor. Den svåraste tiden var enligt Ahopalo två till tre månader efter att hon hade slutat.

- När man alltid i vissa situationer fått hjälp och lättnad från cigaretterna, och sen plötsligt inte får det, är det ganska omvälvande. I ett skede var jag mycket nära att gå tillbaka till tobaken, men till all lycka hindrade min man mig, säger Ahopalo.

Några cigaretter som oregelbundet sticker upp ur sin ask
Bildtext Den svåraste tiden var enligt Ahopalo två till tre månader efter att hon hade slutat.
Bild: Cseh Ioan / Mostphotos

Efter tre månader började Ahopalos psykiska abstinenssymptom att avta.

Hon började hitta nya sätt att lätta på suget. Tuggummi går rikligt åt och telefonspel hjälper också ibland. Träning har blivit en ny källa till glädje.

- Det känns som att jag skulle ha nya lungor. När det inte känns som om jag ska kvävas varje gång jag går lite raskare, så kan jag njuta av träningen.

Den egna motivationen är viktigast

Enligt Jukka Pitkänen, överläkare på Terveystalo, är det viktigt att den egna motivationen räcker till då man ska sluta röka. Utan den egna motivationen hjälper inte läkemedel.

- Det är viktigt att fundera på vad som kan ersätta cigaretterna, säger Pitkänen.

Vårsolens första strålar värmer ljuvt på bakgården. Där sitter Nina Ahopalo, med en ångande kaffekopp i handen. Men något saknas. Fina morgnar är svåra.

- Det känns hemskt då man måste gå ut utan en cigarett. Jag går fortfarande ut på gården om mornarna för att dricka kaffe och scrolla på telefonen.

Ahopalo vet att hennes kamp mot tobaken inte är över ännu. Hon föreställer sig att hon nästa sommar sitter på terrassen efter bastun.

- Kanske jag sitter på telefonen då också, men jag tror nog inte att jag kommer att behöva något extra för att hålla mig själv i styr. Jag är redan nu i ett sådant skede att jag inte vill få ett återfall. Jag mår så bra, säger Ahopalo.

Texten är en bearbetning av Yle Uutisets artikel Nina Ahopalo tupakoi 36 vuotta, mutta onnistui lopettamaan koronan takia: “Se oli osa identiteettiäni, ja olin varma, etten lopeta koskaan” skriven av Saara Heiskanen och Mikko Maasola, översatt av Dominique Pashley.

Diskussion om artikeln