Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

”Ett par bekväma skor är allt du behöver för att börja” – racketsporten padel blir allt populärare i Åboland

Från 2021
Uppdaterad 12.04.2021 09:22.
Racketsporten padel blir allt populärare i Åboland - Spela upp på Arenan

Padel är ett socialt och strategiskt racketspel, som fått ett stort uppsving i världen de senaste åren. Också i Åboland dyker hela tiden nya banor upp.

För Ann-Christine Sundell i Pargas känns det naturligt att hålla en racket i handen. Förutom padel spelar hon både tennis och golf. Padel började hon med ”på allvar” förra sommaren, så det är en relativt ny bekantskap.

- Då började vi, en grupp damer, spela väldigt ofta, säger Sundell.

Sundell bekantade sig med padel första gången då hon var i Spanien och spelade golf. Därefter blev hon också intresserad av att själv testa. Padel kan beskrivas som en blandning mellan tennis och squash. Det är samma poängsystem som i tennis, men liksom i squash får man också använda sig av väggarna i spelet.

Padeltennis
Bildtext Ann-Christine Sundell har sedan tidigare erfarenhet av både tennis och golf. Enligt Sundell fungerar padel som ett bra komplement till de grenarna.
Bild: Arash Matin / Yle

- Det blir en väldigt social grej i och med att man är fyra spelare. Och det är en gren som man väldigt snabbt kan börja spela, tennis är ju ganska tekniskt svårt och det är en mycket större bana, säger Sundell.

Padel

Sällskapligt spel - lätt också för nybörjare

Att padel är en väldigt social sport som är lätt för nybörjare att lära sig är något som också Stefan Lindström och Satu Kanerva betonar. Sundell, Lindström och Kanerva har kommit till padelbanan i Pargas för att spela tillsammans i en timme.

- I padel är den sociala biten det avgörande och sedan kommer själva spelet och idrottandet där vid sidan av, säger Lindström.

Lindström, som också har erfarenhet av att spela tennis sedan tidigare, säger att padel inte sätter lika stora krav på att spelarna ska vara på samma nivå för att få spelet att fungera.

- Det kan vara större skillnader mellan spelarnivåerna och man kan ändå få till stånd jättebra matcher, säger han.

Enligt Lindström är padel också en enkel sport att prova på eftersom det inte krävs att man köper någon dyr utrustning.

- Det räcker med ett par bekväma skor, säger han.

Resten, det vill säga en racket och bollar, går att hyra.

Går att spela både inom- och utomhus

Satu Kanerva berättar att hon ibland brukar spela en omgång tillsammans med sin man och dotter. Helst ska man vara fyra spelare, men det går alltså också att vara tre eller till och med bara två.

- Vi tar spelet på allvar men vi skrattar ändå mycket. Det är roligt att spela med kompisar, säger Kanerva.

Padel kan spelas både utomhus och inomhus. Kanerva har erfarenhet av båda, och säger att det finns en del skillnader att ta i beaktande.

- Utomhus inverkar vinden mycket, man måste tänka på om man har motvind eller inte. Också solen kan komma i ögonen. Inomhus är det jämnare omständigheter, men utomhus kan man lobba så högt som möjligt eftersom där inte finns ett tak, säger Kanerva.

Föredrar du själv att spela utomhus eller inomhus?

- Om det är soligt och varmt väljer jag att spela utomhus.

Padeltennis
Bildtext Padelracketen ser lite annorlunda ut än en tennisracket. Den är bland annat mindre och har inga strängar. Det här ger en dovare träff med bollen.
Bild: Arash Matin / Yle

Växer så det knakar

Padel är en relativt ny sport som härstammar från Latinamerika. I Finland grundades den första banan enkom för padel i Seinäjoki så sent som 2020. Samma år grundades en padelhall i Reso, det var alltså den andra hallen som byggts specifikt för padel i Finland. Enligt padelklubben växte sporten explosionsartat i Finland ifjol, 2020, från 10 000 till nuvarande cirka 30 000 utövare.

Också i Åboland dyker hela tiden fler och fler banor upp, och allt fler människor har börjat intressera sig för sporten. Exakt varför padel har blivit så populär, kan Nina Katajainen, som driver padelbanan i Pargas, inte svara på men hon ger ett förslag.

- För att det är så roligt. Man är fyra som spelar, det är ett sällskapsspel, man kommer lätt igång med att spela med sitt kompisgäng. Så utvecklas man ju mera man spelar och får lite fart, det är det som är roligt, säger Katajainen.

Padeltennis
Bildtext Nina Katajainen säger att intresset för padel bara ökar hela tiden. Det här syns bland annat i att antalet padelbanor blir allt fler i Åboland. "Finns det en bana, spelar människor", säger Katajainen.
Bild: Arash Matin / Yle

Katajainen berättar att padelbanan i Pargas grundades 2019, och den närmaste banan därifrån finns i S:t Karins. Intresset för sporten är stort och överlag spelas det mycket padel i de nordiska länderna just nu, säger Katajainen.

- Åbo växer också markant. Staden har säkert närmare tjugo inomhusbanor vid det här laget, året innan var de fem. För tillfället har Åbo kanske tio utomhusbanor men det kommer helt tydligt fler upp under sommaren.

För vem lämpar sig padel?

- Det passar för alla. Kan man lite röra på sig så kan man spela padel, säger Katajainen.