Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Sverige nära sätta stopp för supersvit, finländska domaren räddade Rapinoe och USA: "Med Var är det inte straff"

Från 2021
USA:s vitklädda fotbollsdamer jublar i hög efter ett mål medan en ensam svensk spelare deppar.
Bildtext Amerikanskt jubel i Solna efter att Megan Rapinoes sena straffmål gett USA 1–1 mot Sverige.
Bild: imago images/Sports Press Photo/ All Over Press

USA:s fotbollsdamer har nu spelat 38 raka landskamper utan förlust. Men borta mot Sverige var sviten väldigt nära att spricka. Det krävdes ett sent straffmål av Megan Rapinoe för att USA skulle nå 1–1, med sura svenska miner som följd.

Senast de regerande världsmästarna från USA förlorade en landskamp var i januari 2019 mot Frankrike. Efter det har de amerikanska stjärnorna spelat 38 matcher, med 34 segrar och 4 oavgjorda som resultat.

Under hela den långa sviten har USA inte varit lika nära en förlust som på lördagskvällen i Stockholm. Ännu med några få minuter kvar att spela ledde Sverige med 1–0.

Lina Hurtig hade gett Sverige ledningen i första halvlek och hemmamålvakten Jennifer Falk storspelade. Det räckte – nästan. I den 87:e minuten revs sedan USA:s Kelly O'Hara ner av Sofia Jakobsson och den finländska domaren Lina Lehtovaara pekade på straffpunkten.

Med stora svenska protester som följd. Med blågula ögon hade förseelsen skett utanför straffområdet.

– Det var inte straff, sade svenska backen Nilla Fischer kortfattat på presskonferensen efteråt.

"Domarna fattar inte beslutet för att jäklas"

Sveriges tränare Peter Gerhardsson var mer mångordig och hävdade att videogranskning hade gett svenskarna rätt.

– Det är svårt för domarna, de fattar inte beslutet för att jäklas med oss. Men med Var så är det inte straff. Under mästerskap har vi Var och i precis sådana här situationer är det naturligtvis jätteviktigt med Var, sade Gerhardsson.

Straffen sattes sedan in i mål av USA:s stora profil Megan Rapinoe.

– Vi har ju inte Var. Jag tar det. Jag har inte sett några repriser. Jag kommer ju inte klaga på att jag själv får en straff. Jag försökte bara kliva fram för laget, sade Rapinoe på presskonferensen.

USA:s supersvit hölls vid liv, men också Sverige andas optimism efter mötet på Friends Arena. Det var en sån blågul insats att de svenska förväntningarna höjs inför sommarens OS-turnering i Tokyo.