Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Chansen att få NHL-spelare till VM blir allt mindre – grundserien förlängs i Nordamerika

Från 2021
Två blåklädda Vancouverspelare under uppvärmning, en tänjer på knä, en åker skridsko bakom.
Bildtext Vancouver Canucks spelare, här i form av Nils Höglander och Adam Gaudette, väntar ännu på nästa gemensamma träningspass. Klubbens coronasituation innebär att att NHL:s grundserie förlängs.
Bild: Icon Sportswire (A Division of XML Team Solutions) All Rights Reserved

Trots coronavirusutbrottet som stoppat Vancouver Canucks ska laget spela lika många matcher som resten. Det betyder att grundseriens slutdatum flyttas fram ytterligare. Dåliga nyheter för den som hoppas på NHL-spelare i VM.

Det är ett säkert vårtecken, de årliga spekulationerna om vilka NHL-spelare som kan bli aktuella för Finlands VM-lag. Men i år kan diskussionen komma av sig helt.

Förbundskapten Jukka Jalonen och hans kolleger får allt mer sikta in sig på en turnering utan NHL-proffs när VM startar i Riga 21 maj. Tiden kanske helt enkelt inte räcker till, med resor, coronatest och karantänsregler.

Enligt planerna skulle coronaårets förkortade NHL-grundserie på 56 matcher vara färdigspelad 8 maj. Det datumet ändrades sedan under våren till 11 maj.

Men så blir det inte heller.

NHL meddelar nu på ligans hemsida att nytt slutdatum är 16 maj, en dryg vecka framåt från ursprungsplanen. Den senaste ändringen hänger ihop med Vancouver Canucks läge.

Tidigare start i USA?

Den kanadensiska klubben har drabbats hårt av coronasmitta med en lång spelpaus som följd, just nu har laget 19 spelare i karantän på grund av viruset.

Men NHL kommer inte att göra som i Finland och låta ett poängsnitt avgöra placeringarna i grundserien, utan också Canucks ska komma upp i 56 matcher. Planen är därför att Vancouver tvingas slita hårt efter att de kommer tillbaka i spel igen, en comeback som just nu är satt till 16 april.

Också utan nya möjliga coronastopp gör allt detta att det ännu är oklart när slutspelet startar i NHL. Lagen är i år indelade i fyra olika divisioner, och de två första playoffrundorna spelas internt inom divisionen.

Lagen i de tre divisionerna på USA-sidan om gränsen spelar enligt nuvarande planer sina sista grundseriematcher 11 maj och möjligheten finns att starta slutspelet tidigare där än i den kanadensiska divisionen.

Svårt att skapa rättvisa

Här har NHL en klurig rättviseaspekt att ta ställning till. Ett långt uppehåll mellan grundseriens slut och playoffstarten är inte bra.

Å andra sidan blir det orättvist om laget som vinner den kanadensiska divisionens slutspel inför de avgörande matcherna om Stanley Cup-bucklan har spelat fler matcher på klart kortare tid än sina amerikanska konkurrenter.

Frågorna är många, och hur NHL-tidtabellen påverkar de kommande VM-trupperna hör till dem.

Om turneringen spelas helt utan NHL-proffs, hur ser då till exempel Kanadas och USA:s lag ut? Och hur mycket ökar det Finlands chanser till VM-guld om NHL-stjärnorna stannar hemma?

Diskussion om artikeln