Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Iran: Omfattande strömavbrott vid anrikningsanläggningen i Natanz – misstänkt cyberattack benämns nu som terrorattack

Från 2021
Uppdaterad 12.04.2021 04:03.
Den här bilden på en tekniker i anrikningsanläggningen Natanz, publicerades av det iranska presidentkansliet så sent som igår, den 10 april. Då firade Iran kärnteknikdagen
Bildtext Den här bilden på en tekniker i anrikningsanläggningen Natanz, publicerades av det iranska presidentkansliet så sent som i går, den 10 april. Då firade Iran kärnteknikdagen.
Bild: EPA-EFE/IRAN PRESIDENT OFFICE

Statliga iranska medier rapporterade på söndag morgon om "problem", "en incident" eller "olycka" vid anläggningen för urananrikning i Natanz, söder om huvudstaden Teheran. Senare under dagen stärktes misstankarna om att problemen orsakats av en israelisk cyberattack. På söndagskvällen kallade Iran händelsen för en terrorhandling.

Den underjordiska urananrikningsanläggningen i Natanz hade drabbats av omfattande strömavbrott på söndag morgon. Också anläggningarna ovan jord saknade plötsligt el. Det rapporterade nyhetsbyrån AP, med hänvisning till rapporter och uttalanden i statlig iransk tv.

– Vi vet inte ännu vad som orsakade strömavbrottet och måste utreda det ytterligare, sa Behrouz Kamalvandi som är talesman för Irans civila kärnkraftsprogram.

Enligt honom hade problemen lyckligtvis inte lett till några större skador. Han ville inte kommentera misstankarna om sabotage.

Däremot uttryckte en del iranska politiker genast misstankar om möjligt sabotage eller "infiltration".

Samtidigt antydde flera israeliska medier att anläggningen i Natanz hade utsatts för en israelisk cyberattack, men de angav inga källor för de här uppgifterna.

Irans före detta utrikesminister och landets kärnenergichef Ali Akbar Salehi kallade händelsen för "kärnenergiterrorism" på söndag kväll och ansåg att FN:s atomenergiorgan IAEA måste ta ställning till fenomenet. Exakt vad som har hänt i anläggningen kommenterade han inte.

En satellitbild på anläggningen i Natanz, tagen i oktober 2020.
Bildtext En satellitbild på anläggningen i Natanz, tagen i oktober 2020.
Bild: AFP / Lehtikuva

Det skulle i så fall inte vara första gången som anläggningen i Natanz utsätts för sabotage.

I juli i fjol brandhärjades delar av anrikningsanläggningen i Natanz och branden orsakade omfattande skador, som sades försena utvecklingen av nya centrifuger för urananrikning. Branden misstänktes ha orsakats av en cyberattack.

År 2010 utsattes Natanz-anläggningen för en mycket uppmärksammad attack med cybervapnet Stuxnet. Datamasken Stuxnet slog bland annat ut en femtedel av landets centrifuger för urananrikning.

USA har, åtminstone inofficiellt, medgett att man utvecklat Stuxnet i samarbete med Israel.

Intressant tidpunkt för strömavbrottet i Natanz

Så sent som i går, lördag, firade Iran sin nationella kärnteknikdag. Dagen till ära startades en rad centrifuger för urananrikning i Natanz-anläggningen. Man ska också ha börjat testa en ny, snabbare och effektivare centrifug.

Det är ett brott mot det internationella kärnenergiavtal som man just nu försöker rädda genom indirekta samtal mellan Iran och USA.

Det avtal som USA:s expresident Donald Trump hoppade av 2018 och som Israel och premiärminister Benjamin Netanyahu har kämpat mot med näbbar och klor.

Trumps efterträdare Joe Biden, vill däremot försöka rädda Iranavtalet och på söndagen besöks Israel för första gången av Bidens försvarsminister Lloyd Austin.

– Vi kommer i nära samarbete med våra amerikanska allierade att se till att vilket som helst nytt avtal med Iran ska tjäna både världens och USA:s intressen, förhindra farlig kapprustning i vår region och skydda staten Israel, sa Israels försvarsminister Benny Gantz under en träff med Austin på söndagen.

Austin intygade att banden mellan USA och Israel är orubbliga och att man kommer att samarbeta för att främja gemensamma säkerhetsintressen och -prioriteter.

Artikeln uppdaterades 11.4 klockan 22.20 med informationen att händelsen kallats för terroristattack.

Artikeln uppdaterades 12.4 kl.04.00 med ändringar av formuleringar i ingressen och i citatet från Ali Akbar Salehi.

Källor: AP, AFP, Haaretz, Yle

Diskussion om artikeln