Smittkurvan sjunker, men hur ser sommaren ut? THL:s Salminen: "De nuvarande begränsningarna räcker, om de inte slopas för snabbt"
Enligt Mika Salminen vid Institutet för hälsa och välfärd ska smittspridningen ner på samma nivå som förra året i maj för att sommaren ska kunna bli friare.
Smittkurvan har pekat neråt i några veckor. Ändå är coronasituationen värre än den var till exempel förra hösten och vid nyår.
Mika Salminen, som är chef för hälsosäkerhetsavdelningen vid Institutet för hälsa och välfärd, säger att antalet fall borde minska så att sommaren skulle bli friare. Han tror att de nuvarande restriktionerna räcker för att det ska hända.
– Det ser ut som om restriktionerna fungerar rätt så bra. Om vi fortsätter så här och inte skyndar oss att luckra upp dem, så tror jag att de kan räcka, säger han.
Samtidigt påminner Salminen om att det är bra att förbereda sig på att vissa begränsningar kan behöva införas.
Än så länge minskar antalet fall
Att smittsituationen förvärrades efter nyår kan bero på att luftvägsinfektioner sprids snabbare på vintern. Det var också då som den brittiska virusvarianten började spridas i Finland.
Antalet fall har nu minskat i och med att man stängt lokaler med hög smittrisk. Speciellt bland unga personer har antalet fall minskat.
– Det har varit en väldigt viktig åtgärd. I den åldersgruppen har förekomsten av viruset alltid varit den högsta. Nu syns en mycket kraftig nedgång – också bland andra åldersgrupper, säger Salminen.
– Det här visar att det är effektivt att fokusera på åtgärder som påverkar just den här åldersgruppen. Åtgärderna har haft en betydande inverkan på den totala smittrisken.
"Slopa inte begränsningarna för snabbt"
Enligt regeringens plan skulle en del av begränsningarna kunna upphävas i april.
Tågordningen i regeringens exitstrategi
Bland annat kunde grundskolan och andra stadiet återgå till närundervisning och restauranger kunde hålla öppet – med begränsningar gällande öppettider och kundantal.
Det är enligt Salminen inte ännu möjligt att bedöma ifall det är för tidigt att häva begränsningarna i april eller inte.
Många länder har varit för snabba med att slopa sina restriktioner. I Tyskland har antalet smittade ökat efter att landet började öppna upp igen.
– Många länder har dragit slutsatsen att faran är över. Tyvärr har situationen eskalerat som en följd av det. Vi kommer säkert att behöva våra begränsningar ett tag innan vi kan dra några slutsatser, säger Salminen.
Berömer ansvarsfulla resor till Lappland
Hur påsklovet har påverkat antalet coronafall är enligt Salminen ännu svårt att avgöra. Både sportlovet och jullovet följdes av en lugn period, men sedan började antalet fall stiga.
– Människor som varit på semester i Lappland verkar ha klarat sig ganska bra. Efter sportlovet tilltog inte epidemin i norr. Kanske situationen inte var så illa som man fruktade, men människor har helt klart varit försiktiga. Man har undvikit situationer som medför hög smittrisk, och det måste jag ge erkänsla för.
Salminen vågar inte bedöma hur situationen kommer att se ut de närmaste dagarna eller veckorna, utan fokuserar på sommaren.
Målet är nu att minska antalet fall till samma nivå som i maj förra året för att göra sommaren enklare och friare.
– Om vi har en stadig ökning eller fortsättningsvis har omkring 1 000 fall per dag, skulle det vara mycket svårare att lätta på begränsningarna på sommaren, säger han.
Artikeln är en översättning av Yle Uutisets Koronakäyrä laskee, mutta hötkyillä ei pidä – THL:n Salminen: Nykyiset rajoitukset riittävät laskemaan tautimäärää ennen kesää, jos niitä ei pureta liian nopeasti av Meeri Niinistö. Översättningen gjordes av Belén Weckström.