Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Präster och nunnor kidnappade i Haiti – de kriminella gängen utgör ett allt större hot mot haitierna

Från 2021
Uppdaterad 12.04.2021 06:56.
"Ner med kidnappningarna" står det på den här skylten som demonstranterna bar fram under en demonstration mot kidnappningar i Port-au-Prince i februari i år.
Bildtext "Ner med kidnappningarna" står det på den här skylten som demonstranterna bar fram under en demonstration mot kidnappningar i Port-au-Prince i februari i år.
Bild: EPA-EFE/Orlando Barria

Fem präster och två nunnor kidnappades på söndagen nordost om Haitis huvudstad Port-au-Prince. Två av de kidnappade är franska medborgare. Det är ett kriminellt gäng som misstänks för kidnappningen.

De katolska prästerna och nunnorna fördes bort av ett väpnat gäng på söndag morgon, lokal tid, i Croix-des-Bousquets som ligger nordost om huvudstaden Port-au-Prince.

Sällskapet var på väg till en prästvigning när de kidnappades, uppgav Loudger Mazile, en talesman för önationens biskopskonferens.

Enligt Mazile kräver kidnapparna en lösensumma på en miljon dollar för gruppen, där två franska medborgare ingår. De övriga fem är haitier.

Haitiska myndigheter misstänker det väpnade, kriminella gänget som kallas "400 Mawozo" för den här kidnappningen.

De väpnade gängens inflytande ökar

Kidnappningarna och morden har ökat märkbart i Latinamerikas fattigaste land under det senaste året, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Under en allt djupare ekonomisk och politisk kris har de kriminella gängens inflytande ökat ytterligare.

Exempelvis i huvudstaden Port-au-Prince finns stadsdelar dit polisen inte vågar sig överhuvudtaget och där kidnappningsoffer hålls.

Under de allra senaste månaderna har kidnappningarna ökat markant och de drabbar inte bara de rikaste haitierna.

Haitier har protesterat högljutt mot det ökande våldet och säkerhetsproblemen. Många skyller på president Jovenel Moïse, som styr landet genom dekret.

Många haitier anser att Moïse inte gjort något för att stävja gängkriminaliteten. Oppositionen anser dessutom att hans mandatperiod har gått ut och kräver hans avgång.

Källor: Reuters, AFP, AP

Diskussion om artikeln