Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

"Nomadland" hämtade hem flest priser på Bafta - spritmarinerade danska "En runda till" blev bästa icke-engelskspråkiga film

Från 2021
Regissören Chloé Zhao deltog i Baftagalan virtuellt, precis som de andra pristagarna.
Bildtext Regissören Chloé Zhao deltog i Baftagalan virtuellt, precis som de andra pristagarna.
Bild: EPA-EFE/BAFTA

Chloé Zhaos "Nomadland" fick prisen i fyra kategorier på den brittiska filmgalan Bafta på söndag kväll. Den danska filmen "En runda till", regisserad av Thomas Vinterberg, tilldelades priset för bästa icke-engelskspråkiga film.

Den Oscarstippade filmen "Nomadland" blev bästa film på årets Bafta och filmens regissör Chloé Zhao fick priset för bästa regi.

Zhao blev den andra kvinnan på 53 år som tilldelats priset för bästa regi av Bafta enligt BBC. Exempelvis i fjol var enbart män nominerade i den kategorin. För första gången var fyra kvinnor nominerade för bästa regi i år.

– Jag tror att jag just gjorde min lärare vid Brighton College väldigt stolt. Jag vill tacka mina producenter och ett stort tack till Frances McDormand, som är en historieberättare i egen rätt, sade Chloé Zhao i sitt tacktal. Zhao är född i Kina, men hon har utbildat sig i Storbritannien.

McDormand spelar huvudrollen i "Nomadland" och fick priset för bästa kvinnliga huvudroll. Hon är dessutom en av producenterna för filmen. Filmen kammade också hem statyetten för bästa foto.

Fran utanför sin paketbild.
Bildtext McDormand spelade fiktiva Fran i Nomadland, men många av de medverkande spelar sig själva. Filmen bygger på en reportagebok skriven av Jessica Bruder.

"Nomadland" bygger på en reportagebok med samma titel från 2017, skriven av den amerikanska journalisten Jessica Bruder. Den handlar om äldre amerikaner, många av dem fattiga och hemlösa, som reser runt i USA i husvagnar i jakt på säsongsarbete.

Många av de "nomader" som medverkar i filmen lever det livet i verkligheten och figurerar i Bruders bok.

Filmen "Nomadland" har tilldelats olika priser redan före Bafta och har nominerats till inte mindre än sex Oscars.

Danska "En runda till" blev bästa icke-engelskspråkiga film

Också den danska filmen "En runda till", är Oscarsnominerad i år, i två kategorier, både för bästa utländska film och för bästa regi.

På årets Baftagala tilldelades filmen alltså priset för bästa icke-engelskpråkiga film.

Filmen med Mads Mikkelsen i huvudrollen, handlar om ett kompisgäng i 40-årsåldern som undersöker hur livet skulle se ut om man alltid vore litet berusad.

Jag hade nästan kunnat gissa att ni britter skulle gilla en film om att supa

Filmen är regisserad av Thomas Vinterberg. I sitt digitala tacktal tackade Vinterberg sin dotter Ida, född 2002, som skulle ha medverkat i filmen, i rollen som Mads Mikkelsens dotter. Hon omkom i en bilolycka i Paris kort efter att inspelningarna inletts 2019.

– Främst vill jag tacka min dotter Ida som inte längre är här. Hon var mer entusiastisk över den här filmen än jag. Hon saknade sin hemstad Köpenhamn och nu saknar vi henne. Vi gjorde den här filmen för hennes skull, sade Vinterberg i sitt tacktal.

En glad reaktion från Thomas Vinterberg då det stod klart att filmen "En runda till" tilldelats en Bafta-statyett.
Bildtext En glad reaktion från Thomas Vinterberg då det stod klart att filmen "En runda till" tilldelats en Bafta-statyett.
Bild: AFP / Lehtikuva

Men han lockade också till skratt då han tog upp filmens tematik.

– Jag hade nästan kunnat gissa att ni britter skulle gilla en film om att supa, sade Vinterberg.

Källor: BBC, Reuters, Yle, Aftonbladet, SVT

Diskussion om artikeln