Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Anna Westerlund historisk då Finland kryssade mot Österrike – hyllas av tvåmålsskytten Eveliina Summanen: ”En fin förebild”

Från 2021
Uppdaterad 12.04.2021 16:05.
Eveliina Summanens dubbelsalva gav Finland oavgjort mot Österrike - Spela upp på Arenan

Finland stod för en formidabel comeback i landskampen borta mot Österrike. Tack vare två mål av Eveliina Summanen vände man 0–2 vid halvtid till 2–2. Mittbacken Anna Westerlund spelade sin 131:a landskamp och är nu Finlands mesta landslagsspelare på damsidan.

Inför matchen mot Österrike delade Pargas IF-fostrade Westerlund på landskampsrekordet med Laura Österberg Kalmari. Nu är hon ensam etta och har dessutom Jari Litmanens finländska rekord på 137 landskamper inom räckhåll.

– Anna är en fin förebild. Hon vet hur saker och ting fungerar och är sympatisk utanför planen. Anna är speciellt trevlig mot alla juniorer som gör sina första landskamper, säger Eveliina Summanen till Yle Urheilu.

Summanen var Finlands matchhjälte i Ritzing.

VM-kvalet hägrar

Anna Westerlund fick inte den bästa av starter i sin jubileumsmatch. Hon schabblade i försvarslinjen och tappade bollen till Nicole Billa som kom loss och placerade bollen i mål i den sjätte minuten.

En kvart senare kom nästa kalldusch. Marie Höbinger gjorde 2–0 på en kontring.

Finland kom igen i andra halvlek. Eveliina Summanen nickade in reduceringen från en hörna i den 54:e minuten.

Tjugo minuter senare kvitterade hon med ett läckert skott från distans. Bollen borrade sig upp i krysset.

– Jag blev lite överraskad själv. Jag får inte särdeles ofta chanser att skjuta och inte hör det till vardagsmat att jag får dylika träffar. Trevligt att det lyckades i dag, säger Summanen till Yle Urheilu.

Efter den svajiga starten på matchen gjorde Finland en stark andra halvlek. Summanen, som nu gjort fem mål i landslaget, var glad över arbetsinsatsen efter paus.

– Vi klarade av att pressa djupt på offensiv planhalva och skapa chanser med en mångsidig offensiv. Känslan efter matchen är god, säger Summanen.

Finland är klart för EM-slutspelet 2022. De nästa tävlingsmatcherna spelar man i höst då VM-kvalet sparkar i gång. Grupperna lottas den 30 april.

Landskamp:

Österrike – Finland 2–2 (2–0)

Mål: 6 min Nicole Billa 1–0, 19 min Marie Höbinger 2–0, 54 min Eveliina Summanen 2–1, 76 min Summanen 2–2.

Diskussion om artikeln