Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Stormvarning av ung amerikanska – klockades för sjätte snabbaste tiden genom tiderna på 100 meter

Från 2021
Sha´Carri Richardson strax efter startskottet.
Bildtext Sha´Carri Richardson är i förbluffande fin form.
Bild: AOP

Lägg namnet Sha’Carri Richardson på minnet. Den 21-åriga amerikanskan löpte 100 meter på fantastiska 10,72 i tävlingar i Florida.

Endast fem damer har löpt sträckan snabbare än så: Florence Griffith Joyner, Carmelita Jeter, Marion Jones, Shelly-Ann Fraser-Pryce och Elaine Thompson-Herah.

Tiden 10,72 är världsårsbästa med bred marginal.

– Min säsong kommer att vara otrolig. Det är dags för något som friidrottsvärlden inte har förväntat sig, sade Richardson kaxigt till NBC efter sitt rekordlopp.

Hon putsade sitt personliga rekord med tre hundradelssekunder. Hon löpte 10,75 sommaren 2019 men missade VM i Doha då hon inte var bättre än åtta i de amerikanska mästerskapen.

Ett kvartssekel sedan senaste amerikanska OS-guld

Det amerikanska kvalsystemet är obarmhärtigt. Endast medaljörerna i USA:s mästerskap får en plats i VM eller OS-truppen.

Om Sha’Carri Richardson klarar det nålsögat i juni kommer hon att vara en stark guldkandidat i OS. Vinner hon i Tokyo sätter hon punkt för USA:s 25 år långa svit utan OS-guld på damernas 100 meter.

Senaste amerikanska OS-guldmedaljör på distansen är Gail Devers som vann i Atlanta 1996. Marion Jones korsade mållinjen som etta i Sydney 2000 men blev sju år senare av med sina medaljer då hon ertappats som dopningsfuskare.

Diskussion om artikeln