Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Sverigebåt besöker Hangöregattan i sommar – Hangö hamn hoppas på flera kryssningsfartyg i framtiden

Från 2021
Uppdaterad 12.04.2021 13:04.
Västra hamnen i Hangö
Bildtext Västra hamnen i Hangö har inte haft någon passagerartrafik att tala om sedan 2006.
Bild: YLE / Linus Westerlund

Pandemin har fått rederierna att hitta på nya resmål. I sommar kommer Viking Line ordna en inrikeskryssning från Helsingfors till Hangö och en till Kotka, meddelar bolaget i ett pressmeddelande.

Ett av rederiets passagerarfartyg anlöper Västra hamnen i Hangö under regattan i början av juli.

Att hemestra, resa på eller nära hemorten, har blivit vanligt under pandemin som begränsat möjligheterna att resa längre bort.

Den populära passagerartrafiken mellan Finland, Sverige och Estland har drabbats hårt av pandemin. Viking Gabriella som ska göra dagskryssningen till Hangö trafikerar i normala fall rutten Helsingfors–Mariehamn–Stockholm.

Rederiet beskriver nu inrikeskryssningar som ett "ytterst säkert alternativ”.

Kryssningsgästerna får i Hangö transport från hamnen till stadens centrum där det brukar finnas mycket folk under regattan. Det ordnas också guidade turer för besökarna i Hangö och till fortet på Russarö.

Kryssningen ordnas i samarbete med Hangö stad och Hangö hamn.

Fartyget startar på kvällen från Helsingfors och styr först mot Tallinn där man inte går i land. Följande morgon anlöper fartyget Hangö. Resan tillbaka går på samma sätt: På kvällen från Hangö till Tallinn och sedan anlöper fartyget Helsingfors morgonen därpå.

"Vi ser detta som ett spännande och intressant moment"

Hangö Hamn har inte haft passagerartrafik i större skala sedan Superfast Ferries år 2006 slutade på rutten Hangö–Rostock.

VIking Lines passagerarfartyg m/s Gabriella, en rödvit stor färja på ett blått hav. Soligt väder.
Bildtext Ett kryssningsfartyg ska hämta besökare till var sitt havsnära evenemang i Hangö och Kotka i sommar.
Bild: Viking Line

"Vi ser detta som ett spännande och intressant moment och hoppas att det för med sig flera kryssningsfartyg i framtiden", säger Hangö hamns marknadsföringschef Nina Häggroth i ett pressmeddelande från Hangö hamn samma dag.

I slutet av juli görs en liknande kryssning till Kotka under evenemanget Kotka havsdagar.

Korrigering och tillägg 12.4 klockan 13.02: Tidigare stod det felaktigt att det är frågan om en dagskryssning. Tillades att resan går via Tallinn i båda riktningarna så att resernärerna allt som allt spenderar två nätter på kryssningen.

Diskussion om artikeln