Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Presidentvalet i Ecuador: Den konservativa ex-bankiren Guillermo Lasso vinner andra omgången

Från 2021
Bild på man i vit jacka som håller upp en hand och vinkar.
Bildtext Guillermo Lasso tillträder som president den 24 maj.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Med 93 procent av rösterna räknade utropar den konservativa ex-bankiren Guillermo Lasso sig till vinnare i presidentvalet i Ecuador. Lasso ligger nästan fem procentenheter före socialisten och ekonomen Andrés Arauz.

Arauz utropade sig till vinnare redan i den andra valomgången i går - men erkände sig senare besegrad.

– Vi gjorde det tillsammans. I dag vann Ecuador, skriver Lasso på Twitter efter att han utropat sig till segrare i valet.

Det är tredje gången Lasso ställer upp i presidentvalet. År 2017 kom han tvåa efter landets nuvarande president Lenín Moreno, och år 2013 förlorade han mot Rafael Correa som tog en jordskredsseger.

Lasso ställs nu inför utmaningen att få landets ekonomi på fötter igen. Ekonomin som redan tidigare var ansträngd har förvärrats ytterligare av coronapandemin.

Bland Lassos vallöften finns - bortsett från att tackla coronapandemin och dess konsekvenser - att strama åt natur- och djurskyddslagar. Han vill också locka utländska investerare till Ecuador, skapa en miljon nya jobb och sänka skatterna.

Lasso beskriver sig som tolerant och demokratisk, och under valkampanjen försökte han tona ner sin konservativa profil. Han lovar bland annat prioritera kampen mot diskriminering av sexuella minoriteter.

– Jag har mina personliga åsikter, men som Ecuadors president inser jag att det finns 17 miljoner ecuadorianer som tänker annorlunda. Jag kommer respektera deras tankesätt.

Motsats till den korruptionsdömde ex-presidenten

Lasso har ändå kritiserats hårt av miljöförespråkare för sin politik som enligt dem är giftig, även om han står fast vid att han respekterar miljön.

Lasso ses fram för allt som ex-presidenten Rafael Correas motsats. Correa är själv blockerad från att ställa upp i val efter att ha dömts för korruption. Han befinner sig numera i Belgien.

I och med Lassos valseger är det tydligt att ecuadorianerna nu överger den vänsterrörelse som präglat landets politik sedan Correa tillträdde som president för över ett årtionde sedan.

I den första omgången vann Lassos konkurrent vänsterekonomen Andés Arauz - som står nära ex-presidenten Correa - med över 30 procent. Lasso tog sig ändå till den andra omgången efter en knapp seger på omkring en halv procentenhet över miljöförespråkaren Yaku Perez.

Den 65-årige Lasso tillträder som president den 24 maj och efterträder president Lenín Moreno.

Källor: AFP, AP