Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Coronaintyg på bankkortet? Sitra utreder möjligheten att koppla intygen till våra betalkort

Från 2021
Publikhav på flowfestivalen 2018.
Bildtext Jubileumfonden Sitra funderar för tillfället på ett förslag där coronaintygen skulle kopplas ihpp med betalkorten.
Bild: Berislav Jurišić / Yle

Jubileumsfonden Sitra jobbar på ett förslag där coronaintygen kopplas till våra betalkort. Tekniskt sett är det möjligt, men jämlikhetsaspekten utreds ännu.

Coronapass i betalkortet? Är det den bästa idén, frågar evenemangsboss

1:30

Med hjälp av ett coronaintyg, eller coronapass som det också kallas, skulle man kunna visa upp ett negativt coronatestresultat, ett bevis på att man har vaccinerat sig mot covid-19 eller bevis på att man haft sjukdomen.

Enligt Sitra skulle intyget kunna användas på exempelvis arbetsplatser, på festivaler och andra evenemang.

Sitras direktör Antti Kivelä säger att det är tekniskt möjligt att koppla intyget till betalkorten.

– Vi har kollat upp saken med de internationella kreditkortsföretagen, så på den fronten är allt utrett.

Även frågan om dataskydd har undersökts. Enligt Kivelä finns det inga hinder där heller eftersom betalterminalen inte visar exakta patientuppgifter, utan en viss status.

– Det som coronaintyget ska visa är vilken coronastatus du har, inget annat. Alltså grönt eller rött ljus.

För tillfället utreds ändå andra juridiska aspekter, exempelvis ifall statusen kan komma rakt in från Mina Kanta till kortet.

Jämlikhetsaspekten diskuteras

Det som enligt Kivelä också undersöks är frågan om jämlikhet.

– Det vi ännu utreder är hur man ska kunna kräva användning av intyget på arbetsplatser och evenemang utan att det handlar om diskriminering.

Enligt Kivelä skulle betalkorten kunna användas i hela EU och som intyg då man reser mellan olika länder.

Kivelä betonar ändå att huvudfokuset i Sitras förslag är hur man kan utnyttja den infrastruktur som redan är uppbyggd kring betalkorten, inte i vilka slags situationer kortet kan användas.

– Det är något som avgörs genom lagstiftning och inget som vi kan påverka.

Enligt Kivelä bestämmer man i slutet av april ifall Sitra ska testa det utarbetade förslaget i praktiken.

Coronaintyg inom EU i sommar

Frågan om coronaintyg har varit på tapeten de senaste veckorna.

EU-länderna kom tidigare i våras överens om att utveckla ett europeiskt, eventuellt digitalt, vaccinintyg.

Ett sådant EU-coronaintyg kan enligt olika bedömningar tas i bruk på försommaren eller sensommaren. Hur det passet ska se ut är ännu under arbete.

Många länder har även tagit i bruk ett inrikes intyg och med hjälp av det öppnat upp samhället.I Danmark får man till exempel gå till frisören eller restaurangen endast om man har ett coronaintyg.

I Danmark finns coronaintyget i ett appformat. Appformatet har även diskuterats i Finland.

Men i Finland har regeringen varit negativt inställd till att ta i bruk ett sådant intyg. Statsminister Marin har betonat att hon vill öppna Finland jämlikt för alla, och inte bara för de vaccinerade eller de som annars är immuna mot covid-19.

Lahden kaupunginjohtaja Pekka Timonen Esplanadin puistossa Helsingissä.
Bildtext Pekka Timonen är ordförande för Tapahtumateollisuus ry och säger att coronaintyg borde tas i bruk så snabbt som möjligt i Finland.
Bild: Toni Määttä / Yle

“Det behövs snabba beslut”

Evenemangsbranschen i Finland vill gärna se att ett coronaintyg tas i bruk i Finland.

Pekka Timonen, ordförande för Tapahtumateollisuus ry, säger att det viktigaste inte är i vilket format intyget är, utan att det tas i användning.

– Vi behöver intyget. Betalkorten är en möjlighet, men personligen tycker jag att appen är en bättre idé, då kan man visa upp intyget utan en läsare.

Evenemangsbranschen anser att man med hjälp av intygen snabbt skulle kunna ordna olika evenemang igen.

– Med hjälp av coronaintygen skulle man kunna lätta på de begränsingar som berör just evenemangsindustrin och snabbt öppna upp samhället, säger Timonen.

Timonen hoppas att regeringen ska ta beslut i saken inom kort. Enligt honom borde Finland följa med den internationella utvecklingen och följa samma linje som andra länder.

– Coronaintygen kommer att tas i bruk inom EU. Det är problematiskt om ett sådant intyg gör att människor kan gå på konsert i till exempel Estland, men inte i Finland. De är orättvist mot finländska företag och missgynnar dem ekonomiskt.

Timonen förstår diskussionen om jämlikhet, men säger att situationen just nu är exceptionell.

– Vi befinner oss i en kris och vi behöver snabba lösningar för att komma ut ur den. Coronaintygen skulle ju inte vara i bruk för evigt, utan kanske i ett eller två år.